Voor Pabo-studenten

Alles over leesplezier in de klas

Je doet mee aan de Pabo Voorleeswedstrijd. En je wil alles weten over voorlezen in de klas of loop je stage op een school en zoek je goede voorleesboeken? Wil je een activiteit verzinnen voor de Kinderboekenweek? Hier vind je alles wat je wil weten over lezen, voorlezen en leesplezier in de klas. 

Nu korting op het lidmaatschap van de Bibliotheek

Suzanne's Tips

Suzanne is leesconsulent en weet alles van kinderboeken.

Lees de tips van Suzanne

Leuke boeken

Iedere dag komen nieuwe boeken binnen in de Bibliotheek.

Ga naar collectie Jeugd

Programma's

De Bibliotheek heeft programma's en projecten voor in de klas.

Bekijk ze hier

De voorleeswedstrijd voor Pabo studenten

De Pabo van Hogeschool Inholland doet al jaren mee met de Pabo Voorleeswedstrijd. Een landelijke wedstrijd voor de eerstejaars studenten. De ronde op school is een feestje voor studenten én de klas met basisschoolleerlingen die ook jureren. Zo zien de studenten direct al in het eerste jaar wat de impact van voorlezen is op jonge kinderen.

Naar de website van de Pabo Voorleeswedstrijd

Makkelijk Lezen Plein

Op het Makkelijk Lezen Plein (MLP) vind je (luister)boeken, tijdschriften en strips voor kinderen die lezen moeilijk vinden. 

Naar MLP

Informatie zoeken

Hulp voor kinderen om het zoeken en beoordelen van informatie voor spreekbeurten en werkstukken makkelijker te maken.  

Hulp bij werkstukken en spreekbeurten

Met 15 minuten lezen per dag, lees je 1 miljoen woorden per jaar en groeit je woordenschat met ca. 1000 woorden in het jaar. 

— Bron: Kinderboekenambassade

Vakliteratuur leesplezier voor de Pabo student

Interactief voorlezen

Voorleestips van Suzanne

De kinderen in de klas zijn allemaal verschillend. Qua taalniveau, maar ook temperament, cultuur en natuurlijk hun eigen voorkeuren. Lieve, vertrouwde of juist spannende en fantasievolle verhalen. Zorg er voor dat alle leerlingen plezier beleven. Daarom is het belangrijk dat je veel verschillende boeken en schrijvers kent. Zodat je het juiste boek kiest voor de leerling. Hoe lees je goed voor aan een klas met allemaal verschillende kinderen. Download de voorleestips van leesconsulent Suzanne. 

Naar PDF met voorleestips

Interactief voorlezen en leesplezier

Margreet Moolenijzer, leraar van basisschool Samenspel in Amsterdam, laat zien hoe zij interactief voorleest aan leerlingen in groep 3 met een taalachterstand.

Lees hier het hele artikel