Hoe schrijf je een boek voor kinderen met dyslexie?

Gepubliceerd op: 5 maart 2020 11:42

Tanja de Jonge is kinderboekenschrijfster en heeft speciaal voor kinderen met dyslexie een aantal boeken geschreven. Maar hoe schrijf je nu een boek voor kinderen die lezen moeilijk vinden?

Kinderen met dyslexie halen woorden door elkaar, verwisselen letters en hebben moeite met de volgende regel vinden. Lezen en schrijven kost over het algemeen veel meer moeite dan bij leeftijdsgenoten. Daarom is het belangrijk dat er voor kinderen, die lezen moeilijk vinden, boeken zijn die ze houvast geven tijdens het leven.

Regels vinden

“Mijn boek Een gevaarlijke ontdekking doet het goed bij dyslectische kinderen en dat komt niet per se door hoe ik het heb geschreven, maar vooral door hoe het is vormgegeven”, vertelt Tanja de Jonge. “Zinnen in ‘normale’ boeken zijn altijd helemaal uitgevuld, zodat de tekst als een blok op de pagina komt te staan. In Een gevaarlijke ontdekking lopen de zinnen niet uit. En dat helpt kinderen die moeilijk lezen om de volgende regel beter te vinden.”

Plaatjes

“Wat ook heel erg helpt voor kinderen met dyslexie, is om tekst af te wisselen met plaatjes”, vertelt De Jonge. “Dus: een kort stukje tekst, een plaatje, een kort stukje tekst en weer een plaatje. Dat zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze zijn in een verhaal.

Ondersteunende tekeningen

“In de Zoeklicht-serie van Zwijsen zetten ze moeilijke woorden om in een tekening. Als bijvoorbeeld het woord microscoop in de tekst voorkomt, wordt er een tekening naast gezet van een microscoop. De afbeelding geeft houvast én ze zien het plaatje van het woord dat ze gelezen hebben.”

“Als ik AVI-boeken schrijf voor educatieve uitgeverijen, houd ik rekening met lengte van zinnen en het aantal lettergrepen van woorden. Maar ik schrijf ook boeken voor ‘gewone’ uitgeverijen, en dan laat ik dit eigenlijk allemaal los. Je zit dan niet meer aan de regels van de AVI-niveaus gebonden en als schrijver kun je dan meer je gang gaan. Dan gaat het echt om het verhaal in plaats van het aantal lettergrepen. Ook deze verhalen zijn geschikt voor kinderen met dyslexie. Helemaal als er rekening wordt gehouden met de vormgeving. Ik vind het super goed dat er aangepaste boeken zijn voor kinderen die moeite hebben met lezen, maar laat deze kinderen ook juist gewone boeken lezen.”

Boekentips voor kinderen met dyslexie