Maand van de Filosofie

Intieme vreemden

Meer boekentips

Intieme vreemden

In 2022 staat de Maand van de Filosofie in het teken van intimiteit en vreemdheid.
Hoe vertrouwd een vriend of geliefde ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. ‘Intieme vreemden’, zoals Lillian Rubin het noemde. Alsof er onder de intieme nabijheid iets vreemds verborgen zit, dat aan de oppervlakte komt. Zelfs voor jezelf kun je plots een vreemde zijn.

Thema: Intieme vrienden

Boeken die aansluiten op het thema Intieme vreemden

5 boekentips om te starten met filosofie

Jacqueline Duurland, van de Filosofiefabriek in Haarlem, geeft je 5 boekentips. Deze boeken zijn ideaal om te starten met filosofie. Als je het een interessant onderwerp vindt, maar nog niet helemaal weet hoe je je er verder in moet verdiepen. Of als je gewoon een heerlijk filosofisch boek erbij wilt pakken natuurlijk.

Online cursus: Kritisch denken

Als lid van de Bibliotheek kun je talloze interessante online cursussen en trainingen doen. Zoals de training 'Kritisch denken' van GoodHabitz. Als je kritisch denkt, maak je betere keuzes en voorkom je denkfouten. 

Ga naar online cursussen

Paul van Tongeren: Denker des Vaderlands van 1 april 2021 tot 2023

 • Paul van Tongeren Doodgewone vrienden

  Filosofische beschouwing over vriendschap, mede aan de hand van grote denkers uit de westerse wijsbegeerte.

  Gedrukt boek

 • Paul van Tongeren Leven is een kunst

  >> Alles over de achtergronden van het nieuwe liedboek.Paul van Tongeren Leven is een kunst | 3e druk Over morele ervaring, deugdethiek en levenskunst 254 pagina's | Paperback | ISBN: 9789086871025Een boeiend en toegankelijk geschreven boek, waarin prominent ethicus en Nietzsche-specialist Paul van Tongeren een moderne versie van de klassieke deugdethiek...

  E-book

 • Paul van Tongeren Dankbaar

  Paul van Tongeren snijdt een onderwerp aan waarmee de hedendaagse mens nogal verlegen is: ons onvermogen om, na het verdwijnen van de vanzelfsprekende religieuze context, in termen van dankbaarheid te spreken. Wat zeggen we, wat doen we, wat ervaren we als we dankbaar zijn? Het lijkt vanzelfsprekend: danken doe je als je iets gekregen hebt, iets wat...

  E-book

De voorgangers van Paul van Tongeren

Paul Verhaeghe: schrijver van het essay

Filosofie voor beginners

Filosofie voor jonge denkers

Filosofieboeken voor kinderen

E-books over filosofie

Luister naar filosofie