Maand van de Filosofie

De natuur was hier

Meer boekentips

De natuur was hier

In april onderzoeken we het thema ‘natuur’. Verdient de mens een aparte status ten opzichte van andere soorten en natuurverschijnselen? Of is het leven van een boom, dier of rivier net zo belangrijk als het leven van een mens? Dat zet natuurlijk aan tot denken: in de Maand van de Filosofie 2021.

Filosofie in de Online Bibliotheek

5 boekentips om te starten met filosofie

“Allerlei actuele thema’s en vragen passeren de revue: Over liberalisme als politieke systeem, de rol van religie en algoritmes. Na het lezen van dit boek heb je inzicht gekregen in de uitdagingen van nu, waardoor je beter bent voorbereid op de toekomst.”

Een bliksemgesprek met...

Jacqueline Duurland is initiatiefnemer van de Filosofiefabriek, publieksfilosoof en publicist. Ze geeft filosofiecursussen in Haarlem en omstreken en filosofische lezingen door het hele land. Wij spraken haar voor een bliksemgesprekje over filosofie.

Filosofieboeken via de Afhaalbieb

Via de Afhaalbieb kun je ook filosofieboeken aanvragen. Vermeld dan bij de aanvraag dat je boeken zoekt in het genre 'Filosofie'. Zoek je boeken van een specifieke filosoof of een bepaalde titel, laat het gerust weten. We doen dan ons best om het boek voor jou toe te voegen aan het tasje.

Van kleine gedachten tot grootse ideeën. Ontdek onze filosofische boeken

Paul van Tongeren: Denker des Vaderlands van 1 april 2021 tot 2023

 • Nietzsche

  Paul van Tongeren

  Beknopte inleiding tot leven en werk van de Duitse filosoof (1844-1900).

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Nietzsche

 • Aristoteles

  Paul van Tongeren

  Hoorcollege over het leven en gedachtegoed van de Griekse filosoof (384-322 v.Chr.).

  Luisterboek

  Bekijk details van Aristoteles

 • Over het verstrijken van de tijd

  Paul van Tongeren

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Over het verstrijken van de tijd

 • Leven is een kunst

  Paul van Tongeren

  >> Alles over de achtergronden van het nieuwe liedboek.Paul van Tongeren Leven is een kunst | 3e druk Over morele ervaring, deugdethiek en levenskunst 254 pagina's | Paperback | ISBN: 9789086871025Een boeiend en toegankelijk geschreven boek, waarin prominent ethicus en Nietzsche-specialist Paul van Tongeren een moderne versie van de klassieke deugdethiek...

  E-book

  Bekijk details van Leven is een kunst

 • Dankbaar

  Paul van Tongeren

  Paul van Tongeren snijdt een onderwerp aan waarmee de hedendaagse mens nogal verlegen is: ons onvermogen om, na het verdwijnen van de vanzelfsprekende religieuze context, in termen van dankbaarheid te spreken. Wat zeggen we, wat doen we, wat ervaren we als we dankbaar zijn? Het lijkt vanzelfsprekend: danken doe je als je iets gekregen hebt, iets wat...

  E-book

  Bekijk details van Dankbaar

De voorgangers van Paul van Tongeren

Eva Meijer: schrijver van het essay

5 boekentips om te starten met filosofie

Jacqueline Duurland, van de Filosofiefabriek in Haarlem, geeft je 5 boekentips. Deze boeken zijn ideaal om te starten met filosofie. Als je het een interessant onderwerp vindt, maar nog niet helemaal weet hoe je je er verder in moet verdiepen. Of als je gewoon een heerlijk filosofisch boek erbij wilt pakken natuurlijk.

Online cursus: Kritisch denken

Als lid van de Bibliotheek kun je talloze interessante online cursussen en trainingen doen. Zoals de training 'Kritisch denken' van GoodHabitz. Als je kritisch denkt, maak je betere keuzes en voorkom je denkfouten. 

Filosofie voor beginners

Filosofie voor jonge denkers

Filosofieboeken voor kinderen

Luister naar filosofie