Klantenservice

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag en lees het antwoord.

Algemeen

Hoe word ik lid?

Je kunt je bij elke vestiging van de Bibliotheek inschrijven, of online. Hierover vind je de informatie hier. Bij inschrijving of aanvraag van een duplicaatpas heb je een geldig legitimatiebewijs nodig (paspoort, rijbewijs). Je krijgt dan een Bibliotheekpas waarmee je boeken, cd’s, dvd’s en andere materialen kunt lenen.

Hoe kan ik een titel reserveren?

Dit wordt uitgelegd bij Reserveren.

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Je kunt je lidmaatschap opzeggen per brief naar Stichting Bibliotheek Zuid-Kennemerland t.a.v. Afdeling Klantenservice, Antwoordnummer 972, 2000 VB HAARLEM, per e-mail of mondeling aan de Servicebalie.

Je gaat een abonnement aan voor één jaar. Tussentijds kun je het abonnement niet beëindigen. Je abonnement is, als je 1 jaar of langer lid bent, omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Je kunt opzeggen per maand, met teruggave van contributie. Je krijgt altijd een schriftelijke bevestiging van je opzegging.

Je kunt via 'Mijn Bibliotheek' nakijken tot wanneer je abonnement loopt.

Hoe wijzig ik mijn gegevens?

Als je gegevens veranderd zijn, of je e-mailadres is bij ons niet bekend, vul dan dit contactformulier in.

Ik ben mijn Bibliotheekpas kwijt. Hoe krijg ik een nieuwe?

Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs kan je bij de Servicebalie van ieder Bibliotheekvestiging voor € 5,00 een duplicaatpas aanschaffen.

Wat is het bankrekeningnummer van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland?

Rabobank rekeningnummer NL28RABO0131276247 ten name van Stichting Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Wat zijn de tarieven voor lidmaatschap, lenen, te laat terugbrengen en andere zaken?

Kijk bij de Tarieven

Hoe kan ik materialen van de Oude Boekerij en Bijzondere Collecties (OBBC) inzien?

Maak een afspraak met mw. Anneke van den Bergh, conservator van de collecties. Dit kan telefonisch via 023-5172759 of per e-mail: anneke.van.den.bergh@noord-hollandsarchief.nl.

Ik heb een opmerking of klacht over de dienstverlening of over de organisatie van de Bibliotheek. Hoe gaat de procedure in zijn werk?

  1. Alle opmerkingen en klachten aan de balies worden in principe direct afgehandeld door de medewerkers van de Bibliotheek.
  2. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je je klacht indienen via dit contactformulier of per e-mail. Ook je idee of suggestie kun je op deze manier aan ons kwijt.
  3. Je ontvangt zo spoedig mogelijk een ontvangstbevestiging. 
  4. je krijgt van ons binnen twee weken antwoord.

Ik heb een idee voor het verbeteren van de dienstverlening van de Bibliotheek. Kan ik zien of mijn idee of suggestie al eerder door iemand aan de Bibliotheek is gemeld?

Als je een idee of suggestie aan ons kwijt wilt, kan je vooraf eventueel kijken of je idee eerder al door iemand anders aan ons is gemeld. Voor het overzicht van de ingediende ideeën en suggesties en onze antwoorden hierop verwijzen wij je naar onze ideeën-weblog.

Wat is de PEGI Kijkwijzer en waarom is deze ingevoerd?

Leeftijdsgrenzen van games en dvd’s zijn belangrijk om kinderen te beschermen tegen beelden die niet voor hen bedoeld zijn.

De Bibliotheek heeft van de overheid de taak toebedeeld gekregen om erop toe te zien dat kinderen geen films of games lenen waar ze te jong voor zijn. De Bibliotheek houdt zich daarbij aan de regels van PEGI en Kijkwijzer. PEGI vermeldt bij games en Kijkwijzer bij films door middel van leeftijdsaanduidingen en pictogrammen voor welke leeftijd deze geschikt zijn.

Vanaf 10 oktober 2012 wordt in Bibliotheek Zuid-Kennemerland bij het lenen van een film of game een koppeling gemaakt tussen de Bibliotheekpas en de leeftijdscategorie van de lener. Is de lener volgens de PEGI-/Kijkwijzer-normen te jong voor de game of film, dan blokkeert de pas. Meer informatie vind je op www.kijkwijzer.nl

Waar kan ik mijn geleende werken terugbrengen buiten openingstijden?

In de Bibliotheek Haarlem Centrum kun je tijdens openingsuren inleveren bij de entree en daarbuiten in de buitenboekenbus op het Doelenplein.

In de Bibliotheek Haarlem Noord is er de mogelijkheid om buiten openingstijden materialen in te leveren. Dit kan 24/7 bij de buitenboekenbus naast de ingang van de Bibliotheek Haarlem Noord.

Bij de Bibliotheek Bloemendaal is er de mogelijkheid om buiten openingstijden materialen in te leveren in de buitenboekenbus, die je aantreft links van de ingang aan de Korte Kleverlaan 9.

Alle andere vestigingen hebben zo’n mogelijkheid niet.

Wat is de uitleentermijn als ik reserveer bij een andere Bibliotheek dan de Bibliotheek Zuid-Kennemerland?

Boeken kun je drie weken lenen en van speelfilms verloopt de leentermijn na één week.

Wat zijn Sprinters?

Actuele, populaire en veelgevraagde titels, de nieuwste boeken van Nederlandse en buitenlandse schrijvers razendsnel te leen! Lees hier alles erover.

Ik wil af en toe in een andere Bibliotheek materialen lenen. Kan dat?

Dat is mogelijk, wij noemen dat Gastlenen. Op deze pagina vind je meer informatie.


Abonnementen

Ik heb mijn abonnement al verlengd maar wil mijn abonnement uitbreiden met een Comfort abonnement. Kan dat?

Ja, dat kan. De meerkosten voor een Comfort abonnement bedragen € 14,- en het Comfort abonnement is geldig tot de einddatum van je huidige abonnement. Een voorbeeld: je bent lid geworden op 10 februari en je breidt het op 25 maart uit tot een Comfort abonnement. Je Comfort abonnement is dan geldig tot 10 februari van het volgende jaar.

Ik heb een Basis abonnement en wil mijn boeken graag 6 weken lenen. Kan dat?

Nee, dit is niet mogelijk. Alleen met het Comfort abonnement kun je boeken 6 weken lenen. Met een Basis abonnement leen je boeken 3 weken. Wel kun je de leentermijn verlengen, maar alleen als de titel niet door iemand anders is aangevraagd.

Ik wil maar voor één keer mijn boeken langer lenen want ik ga op vakantie. Kan de Bibliotheek geen uitzondering maken?

Nee, de Bibliotheek kan geen uitzonderingen maken. Je kunt met het Comfort abonnement je boeken altijd 6 weken lenen.

Ik wil graag meer dan 8 boeken lenen kan dat?

Ja, dat kan met het Comfort abonnement. Daarmee mag je 16 exemplaren lenen in plaats van de gebruikelijke 8.

Kan ik ook voor een jeugdpas een Comfort abonnement krijgen?

Ja dat kan. Het Comfort abonnement voor een jeugdpas kost € 14,- per jaar.

Ik heb een CJP. Krijg ik dan ook korting op die € 14,-?

Nee, korting is alleen mogelijk op het Basis abonnement.

Hoe zit het met een 3-maandsabonnement? Kan ik dan ook bijbetalen voor een Comfort abonnement?

Nee, een Comfort abonnement is alleen mogelijk bij een jaarabonnement.

Waarom is het Comfort abonnement ingevoerd?

Uit onderzoek is gebleken dat onze klanten graag bij elk bezoek meer Bibliotheekmaterialen willen lenen en ze langer willen houden. Aan die wens komen we tegemoet met het Comfort abonnement.


Lenen

Wat kan ik lenen?

Het hangt af van je abonnement wat je kunt lenen. Met het Comfort abonnement kun je meer lenen dan met het Basis abonnement. Je leest er alles over bij Lid worden.
Voor een Educatief abonnement gelden weer andere regels. Er is een abonnement voor de Kinderopvang, er zijn twee soorten Educatieve abonnementen voor het primair onderwijs en een Educatief abonnement voor het voortgezet onderwijs.

Wat is de uitleentermijn?

Dat hangt af van je abonnement. Met het Comfort abonnement kun je langer lenen dan met het Basis abonnement. Voor een Educatief abonnement en een Instellingen abonnement gelden weer andere regels. Je leest er alles over bij Lid worden

Klik voor de regels van de Educatieve abonnementen van het primair onderwijs hier.
Voor een Educatief abonnement voor het voortgezet onderwijs gelden andere regels.

Indien je een instellingen abonnement hebt, kun je 16 boeken lenen met een uitleentermijn van 6 weken.

Hoe kan ik de leentermijn verlengen?

Kijk bij Verlengen

Hoe kan ik een titel bij een andere Bibliotheek lenen?

Dit wordt uitgelegd bij Lenen en aanvragen.

Ik wil vaak bij andere Bibliotheken lenen. Kan ik dat zelf regelen?

Leen je vaak boeken bij andere Bibliotheken, dan is het handig om je aanvragen zoveel mogelijk zelf te regelen en betalen. Daarvoor kun je een ‘IBL- account’ openen waarbij je zelf de eindgebruiker bent. Lees de uitleg.

Wat is het verschil tussen reserveren en aanvragen?

Indien je bij het zoeken in de catalogus een resultaat hebt, dan kun je een reservering doen. Het boek wordt dan uit één van de filialen van de Bibliotheek Zuid Kennemerland gehaald, en bij jouw bibliotheek in de reserveringskast gezet.
Zoek je in de catalogus niet alleen in resultaten van de Bibliotheek Zuid Kennemerland, maar ook landelijk, dan krijg je de optie “Aanvragen”. Het boek wordt dan uit een andere bibliotheek gehaald, buiten Zuid Kennemerland. Je betaalt dan 2,50 voor de aanvraag.
 

Hoe kan ik zien wat ik geleend heb?

Als je met het nummer van je Bibliotheekpas bent ingelogd in 'Mijn Bibliotheek', kun je daar zien wat je geleend hebt.