Lenen bij andere Bibliotheken

Wil je materialen lenen van andere bibliotheken dan de Bibliotheek Zuid-Kennemerland? Dat kan. Hier lees je hoe je dat bij de verschillende Bibliotheken doet.

Bij andere openbare bibliotheken

Hoe kan ik materialen aanvragen bij andere openbare bibliotheken?

Als lid van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland kun je materialen aanvragen bij de grootste openbare Bibliotheken. Je vraagt materiaal zelf aan. Het wordt dan bezorgd bij de vestiging van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland die jij opgeeft. Je ontvangt bericht zodra het voor je klaarligt.

Materiaal aanvragen in 10 stappen

 1. Zoek in de catalogus op de website van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Zit de titel die je zoekt niet in onze collectie, dan verschijnt de melding: 'geen resultaten gevonden voor [titel]'.
 2. Klik op 'Ook resultaten in: Landelijk'.
 3. Klik op de titel die je wilt hebben en daarna op 'Waar staat het?'.
 4. Klik vervolgens op 'Aanvragen' aan de rechterkant
 5. Vul het volledige lenersnummer in, samen met je wachtwoord. Je lenersnummer staat aan de rechterzijde van de lenerspas.
 6. Kies eventueel een andere afhaallocatie
 7. Stem in met de voorwaarden door deze aan te vinken.
 8. Klik op OK
 9. Je krijgt bericht als het materiaal klaar ligt in jouw Bibliotheekvestiging naar keuze. Je kunt het daar binnen 5 dagen afhalen, daarna vervalt je reservering.
 10. De uitleentermijn van aangevraagd materiaal kan niet verlengd worden.

NB: Krijg je bij het aanvragen van materialen de melding "Niet beschikbaar"? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder.


Bij universiteitsbibliotheken en andere specialistische collecties

Hoe kan ik materialen aanvragen bij andere bibliotheken, zoals universiteitsbibliotheken?

Wil je materialen aanvragen uit universiteitsbibliotheken, internationale Bibliotheken, specialistische Bibliotheken of de Koninklijke Bibliotheek? Dat kan via WorldCat Discovery. Hier lees je meer over het aanvragen van wetenschappelijke boeken met WorldcatDiscovery.

Landelijk Lenen

Wat is Landelijk Lenen?

Als lid van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland kun je bij al onze vestigingen lenen. Met Landelijk Lenen is dat ook mogelijk bij een Bibliotheek buiten onze regio, bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt, studeert of sport.

Kan ik Landelijk Lenen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland?

Bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland is Landelijk Lenen ook mogelijk. Woon je in het werkgebied van Zuid-Kennemerland? Dan is Landelijk Lenen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland niet mogelijk.

Hoe werkt Landelijk Lenen?

Als Landelijk Lener gebruik je de Bibliotheekpas van je ‘thuisbibliotheek’ om materialen uit de collectie van de 'gastbibliotheek' te lenen, reserveren en verlengen. De materialen lever je bij voorkeur ook weer in bij een van de vestigingen van de gastbibliotheek. Ben je niet in de gelegenheid om de materialen daar in te leveren, dan kan dit ook bij je thuisbibliotheek.  Woon je in het werkgebied van Zuid-Kennemerland? Dan kun je Landelijk Lenen niet gebruiken bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Hoe kan ik Landelijk Lener worden?

 1. Neem bij je eerste bezoek aan de gastbibliotheek het volgende mee: je Bibliotheekpas en een geldig legitimatiebewijs. 
 2. De baliemedewerker controleert je pas en identiteit.
 3. Als het abonnement van jouw thuisbibliotheek Landelijk Lenen toestaat, kun je meteen materialen lenen in de gastbibliotheek.

Bij je volgende bezoek aan de gastbibliotheek heb je (meestal) nog maar één pas nodig: de Bibliotheekpas van je thuisbibliotheek.

Wil je bij meer Bibliotheken gastlenen? Bij alle andere Bibliotheken in Nederland kun je Landelijk Lenen op deze manier aanvragen.

Betaal ik inschrijfkosten?

Vraag dit na bij de gastbibliotheek, want de voorwaarden kunnen verschillen per Bibliotheek. Bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zijn geen inschrijfkosten verbonden aan Landelijk Lenen.

Hoeveel materialen mag ik lenen?

Hoeveel je mag lenen en hoe lang, hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek. Het aantal materialen komt in ieder geval boven op het aantal materialen dat je met je abonnement mag lenen bij jouw thuisbibliotheek. Je mag dus lekker veel lenen.

Landelijk Lenen verlengen en opzeggen: hoe werkt dat?

Landelijk Lenen wordt automatisch verlengd zolang je lid bent van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en een abonnement hebt waarmee Landelijk Lenen mogelijk is.

Je kunt Landelijk Lenen zelf opzeggen. Zorg dan dat alle geleende materialen van de gastbibliotheek zijn ingeleverd. Ook mogen er geen boetes openstaan.


Kosten en leentermijn van aanvragen bij andere Bibliotheken
Aanvragen van materialen bij andere openbare bibliotheken € 2,50 per titel
Aanvragen van materialen bij universiteitsbibliotheken € 5,00 per titel
Cd's en lp's bij Muziekweb (Centrale Discotheek Rotterdam) € 2,00 per schijf
Dvd's bij Muziekweb (Centrale Discotheek Rotterdam) € 3,00 per schijf
Fotokopieën 1-10 stuks: € 2,50. Iedere volgende kopie: € 0,25
Fotokopieën bij Universiteit en Koninklijke Bibliotheek 1-10 stuks: € 6,50. Iedere volgende kopie: € 0,65
Boeken per band binnen Europa € 12,00
Boeken per band buiten Europa € 20,00
Leentermijn voor boeken 3 weken
Muziekweb: Leentermijn voor cd's en dvd’s 3 weken
Verlengen Niet mogelijk

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op