De Tweede Wereldoorlog

Oorlog & vrede

Meer collectie

Wat betekent vrijheid voor jou?

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. Op 5 mei staan we stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het jaarthema van 2021 is dan ook na 75 jaar vrijheid. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?   

E-books over de oorlog

E-books voor jeugd

Lees over het Haarlems verzet

Dagboeken uit de oorlog

De boekentip van...

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Martha, medewerker bij de Bibliotheek.

Het is een waargebeurde geschiedenis. Een ontroerend boek. Je wordt meegenomen in het verhaal van de zussen Janny en Lien en hun gezinnen. Aangrijpend en indringend zijn de gebeurtenissen als controles en huiszoekingen.

Bekijk de tip

De Tweede Wereldoorlog in fictie

Films over de oorlog

Het jongste verzetsmeisje van Nederland

Freddie Oversteegen was vijftien jaar toen de oorlog uitbrak. In plaats van thuis te blijven, koos zij voor het gewapend verzet in Haarlem.
 

De Bibliotheek Haarlem in oorlogstijd

Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 76 jaar geleden. Maar hoe zag de Bibliotheek in Haarlem er in die tijd uit?

Waargebeurde verhalen

De boekentip van...

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Kirsten, Marketing en Communicatiemedewerker bij de Bibliotheek.

In Alles ging aan flarden houdt Klaartje de Zwart- Walvisch de laatste verschrikkelijke maanden van haar leven een dagboek bij.

Bekijk de tip

Bron Header

Voedseldropping bij Haarlem, door: Waveren, C. van, Noord-Hollands Archief / Beeldcollectie van de gemeente Haarlem, NL-HlmNHA_54012557_02