Meertalig voorlezen: voordelen en tips

Meertalig voorlezen: tips en voordelen

Voorlezen is gezellig, leerzaam en heel belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Zijn die voordelen er ook als er in een gezin meerdere talen worden gesproken? En is het juist goed om voor te lezen in de eigen taal?

Tip: Heb je moeite om Nederlands te lezen? Kopieer de tekst van dit artikel en vertaal het op Google Translate in je eigen taal.

De taal die je het beste kent

Als je gezin een andere moedertaal heeft dan het Nederlands, dan vraag je je misschien af in welke taal je nu moet voorlezen: in het Nederlands of in je eigen taal? Het belangrijkste is eigenlijk dat je voorleest in de taal die je zelf het beste kent. Het voorlezen gaat dan gelijk veel beter dan in een taal die je minder goed kent. Misschien hebben jij en je partner wel een andere moedertaal. Je kind heeft er dan veel aan als het in beide talen wordt voorgelezen omdat het leren van meerdere talen veel voordelen heeft.

Voordelen van meertaligheid

Kinderen die thuis meerdere talen leren sneller technisch te lezen. Ze kunnen letters namelijk makkelijker omzetten naar klanken. Ook is het zo dat meertalige kinderen een nieuwe taal sneller onder de knie hebben en dat ze zich gemiddeld beter kunnen concentreren. En wist je dat meertaligheid ook goed is voor de woordenschat van een kind? Doordat ouders veel met hun kind te praten in een taal die zij zelf goed beheersen ontwikkelt het kind een grote woordenschat. En hoe groter de woordenschat is in de moedertaal, hoe makkelijker het kind een andere taal, bijvoorbeeld Nederlands, leert. Tot slot is het onze internationale samenleving juist een voordeel om kennis te hebben van meerdere talen en culturen, wat een kind op deze manier al van jongs af aan meekrijgt.

Tips voor meertalig voorlezen

  • Het maakt niet uit in welke taal je voorleest; kies de taal die je het beste spreekt en leest en waar je je fijn bij voelt. Het is belangrijk dat je kind de juiste uitspraak en goed gevormde zinnen hoort van die taal. 
  • In een meertalige thuissituatie heeft een kind veel aan duidelijkheid over wanneer en met wie welke taal gesproken wordt. Als je kind al wat ouder is dan kun je het hier samen over hebben. 
  • Naast voorlezen is het voor de taalontwikkeling ook belangrijk om veel te praten, zingen en vertellen in je eigen taal.
  • Maak het voorlezen leuk en interessant. Stel je kind vragen over het verhaal. Speel het verhaal na of maak een tekening. 
  • Spreek je twee of meer talen vloeiend? Dan kun je gerust voorlezen in meerdere talen. 
  • Voor de afwisseling is het leuk om een prentenboek eens in je eigen woorden te vertellen