Mediawijs opvoeden

Je kind zit de hele dag te swipen, speelt urenlang op Fortnite en je hebt geen idee wat ze nou eigenlijk aan het doen zijn. Daarom is het belangrijk om mediawijs op te voeden, volgens Bureau Klaar. Maar hoe je doe je dat? En waarom is het zo belangrijk?

Hoe anders is het mediagebruik van kinderen tegenwoordig?

"10 jaar geleden had maar een kwart van de jongeren een smartphone, in 2015 lag dat percentage al op 96%! Jongeren moeten tegenwoordig altijd beschikbaar zijn en ‘aan’ staan. Dit komt voort uit sociale druk en om online aanwezig te zijn. Er bestaan zelfs apps die je punten geven als je vaak online bent! Het lijkt erop dat jongeren nu een groot deel van zijn bestaansrecht haalt uit online zichtbaar zijn. Dit betekent dus overal likes geven én meteen reageren."

Waarom is mediaopvoeding zo lastig voor ouders?

"De meeste vaders en moeders van nu, zijn nooit opgegroeid met media. Er was wel televisie, en beperkt pc of de Commodore 64 in hun tijd. Maar met de komst van het internet, smartphone, tablets en online gaming is er nu een digitale generatie geboren. Die eigenlijk opgevoed wordt door ‘digibeten’. Een baby van nu kan bijna eerder swipen dan kruipen en voor veel ouders is het lastig om daarmee om te gaan."

Waarom zouden ouders meer moeten leren over mediaopvoeding?

"De ouders van nu weten niet goed hoe ze nou eigenlijk met de nieuwe media om moeten gaan. Wat de gevolgen zijn. Hierdoor doen we maar wat met z’n allen. Omdat deze media dagelijks gebruikt wordt, ook door onszelf, is het niet meer dan logisch om daarbij stil te staan als ouder. Het is belangrijk om ook naar jezelf te kijken als ouder: waar sta je achter als ouder als het gaat om mediagebruik en wat wil je meegeven aan je kinderen?"

Wat kun je als ouder zelf doen om bij te blijven?

"Blijf vooral in contact met je kinderen. Weet wat voor games ze spelen en wat ze online doen. Op die manier kun je gesprekken erover voeren en dat is het belangrijkste. Probeer daarnaast zelf eens zo’n spelletje of app, dan weet je ook beter waar je het over hebt als je zoon of dochter erover praat. Vaak vinden volwassenen het eindeloos gamen of gebruik maken van zo’n app tijdverspilling, maar is dat wel echt zo?"

Meer over veilig internetten