Weg met de zomerleesdip!

Weg met de zomerleesdip!

Elke dag lezen zorgt ervoor dat een kind beter en vlotter leert lezen. Op school zit dat vaak wel goed. Maar dan komt die heerlijke, lange zomervakantie… Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dan niet lezen, kunnen terugvallen in leesniveau.. Op school noemen ze dat de zomerleesdip.

Het is dus belangrijk om in de vakantie te blijven lezen. Juist voor jonge kinderen en kinderen die er (nog) niet zo sterk in zijn. Zij hebben de herhaling nodig. Als ouder heb je genoeg manieren om aandacht te besteden aan lezen, ook als je kind niet zo gauw uit zichzelf een boek pakt.

Plezier in lezen

Als je het juiste boek te pakken hebt, is lezen echt leuk. Welk boek ‘het juiste boek’ is, verschilt natuurlijk per kind. De één wil verhalen met grapjes erin, de ander kan zichzelf verliezen in een spannend avontuur, weer een ander is heel nieuwsgierig en is gek op weetjesboeken. Misschien is er een onderwerp of genre waar jouw kind echt dol op is? Als kinderen lol hebben in lezen, merk je dat ze vaker een boek pakken.
Plezier is echt het allerbelangrijkste!

Hét boek

Een beetje hulp bij het vinden van een geschikt boek is wel zo handig. In de Bibliotheek helpen de medewerkers je graag met zoeken, of kijk op onze website in de jeugdcollectie bij de boekentips.
Op www.jeugdbieb.nl of boekenzoeker.org kun je ook goede ideeën op doen. Of kijk eens een boekenvlog op Youtube.

Wie weet komt jouw kind dan wel ‘het’ boek tegen. Het boek dat helemaal geweldig is. Waardoor hij of zij misschien wel de tijd vergeet en niet meer kan stoppen met lezen. Zulke ervaringen met boeken zijn zo belangrijk. Die zorgen ervoor dat je van lezen gaat houden.

Samen lezen

Soms heeft je kind even geen zin om zelf te lezen. Dan kun je ook samen lezen of voorlezen. En stop je op een spannend moment, dan pakt je kind het boek daarna misschien zelf weer op om verder te lezen.

De plattegrond van de dierentuin

Je kunt het lezen in de zomervakantie ook op andere manieren stimuleren. Tijdens een uitstapje naar een speeltuin of museum of gewoon als je samen boodschappen doet. Wat staat er in een folder, op een menukaart, op de borden in een pretpark of op de plattegrond van een dierentuin? Wat valt er onderweg ergens naartoe allemaal te lezen?
Lees nog meer zomerleestips.