Riet

Dit is Riet Lochy, ze is sinds mei 2022 vrijwilliger bij de Taalsoos in de Bibliotheek

Hier zie je Riet, een energieke dame, met grote nieuwsgierige ogen en een vriendelijke lach. Geboren in België en sinds 1978 woonachtig in Nederland, waar ze orthopedagogiek studeerde. Riet: “Ik heb gewerkt als GGZ-stafmedewerker en hield me vooral bezig op het gebied van opleiden en kennisontwikkeling. Veel communicatie dus. Hoe krijg je dingen in het hoofd, hart en handen van mensen. Dit is essentieel als je mensen in beweging wil krijgen.”

Sinds mei 2022 heeft ze een andere plek gevonden. Namelijk die van vrijwilliger bij de Taalsoos. Hier gaat ze wekelijks samen met haar ‘collega’ Rein in gesprek met een smeltkroes van nationaliteiten. Deelnemers uit Polen, Syrië, Brazilië, Argentinië, Turkije en Sri Lanka. Daar is de Taalsoos voor opgericht. Een activiteit voor iedereen die wil oefenen met praten in het Nederlands.

Ik wilde iets betekenisvol doen

— Riet

Rein en Riet

Rein doet dit al drie jaar en neemt Riet onder zijn hoede. Ze zijn een team geworden waarin ze allebei vanuit hun kracht opereren. Hoe ze bij de Taalsoos terecht is gekomen is wel bijzonder. Na haar pensioen zocht Riet naar andere bezigheden. Het was Corona op dat moment en de wereld stond letterlijk stil. Riet meldde zich aan bij de Vrijwilligerscentrale om zich te laten informeren over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden. “Ik wilde iets betekenisvol doen.” Op het moment van haar zoektocht naar vrijwilligerswerk, vroeg Rein (waarmee ze al jaren in een koor zong) of ze een keertje mee wilde naar de Taalsoos. Vanaf dat moment was ze verkocht door de energie die de Taalsoos haar oplevert.

Het plezier van vrijwilligerswerk

Riet: ”Hoewel het vrijwilligerswerk vrijblijvend is, voel ik een enorme verantwoordelijkheid voor deze groep. Het levert zo veel energie op dat ik hier elke keer weer blij vertrek. Het is de lol van het praten met elkaar en soms de verbazing. Ik vind het écht pure zingeving.”

“Wat ik zo mooi vind aan de Taalsoos is dat het zo verrijkend is, dat we samen ontzettend veel plezier hebben en dat het zo verbindt. Zoals één van de deelnemers uit Syrië, een gepensioneerde man die in het begin heel weinig zei en nu meer los is gekomen en makkelijker praat met anderen. Of zoals vandaag over ons koningschap. We zijn het enige land in de groep met een monarchie en daar hebben we het dan ook over.”

“Ik had voor vandaag een Powerpoint van een aantal typische Hollandse aspecten voorbereid. Zoals Koningsdag, fietsen, Anne Frank, Rembrandt en de Deltawerken. Zoals Rein zegt, de onderwerpen zijn een vehikel om met elkaar in gesprek te komen. En natuurlijk komen daar ook gewoontes aan bod, zoals het koekje bij de koffie. Het allerbelangrijkste vind ik dat mensen zich prettig en veilig voelen en dat we fouten durven te maken. Als de deelnemers met elkaar in gesprek gaan hebben we ons doel bereikt, vind ik.”
 

#gastenvandebieb
#vrijwilligersvandebieb

Wil jij ook vrijwilliger worden?

Bekijk deze vacatures dan eens.