Vrijwilliger voor Bibliotheek aan Huis

VoorleesExpress

Voor iedereen die graag wil blijven lezen! Door het lezen van boeken blijf je geestelijk bezig en ontdek je zoveel mooie dingen. Het vergroot je wereld en maakt het (alleen) thuis zijn aangenamer. Vrijwilligers halen en brengen boeken bij mensen thuis zodat zij van de Bibliotheek kunnen blijven genieten!

Wat is de Bibliotheek aan Huis?

De Bibliotheek aan Huis is voor iedereen die woont in de regio Zuid-Kennemerland en die graag wil blijven lezen maar niet (meer) zelf naar de Bibliotheek kan komen. Men kan ook tijdelijk gebruik maken van de service, bv. tijdens een ziekteperiode. Vrijwilligers (selecteurs) zoeken boeken uit in de Bibliotheek en andere vrijwilligers (rijders) brengen en halen de boeken bij de mensen thuis. Een vrijwillige coördinator zorgt ervoor dat alles goed verloopt.

Wat is jouw rol als vrijwilliger bij de Bibliotheek aan Huis?

Je kunt je op verschillende manieren inzetten voor de Bibliotheek aan Huis, als selecteur, rijder of coördinator.

Selecteur

Als selecteur stel je iedere drie weken op een vaste dag pakketten met boeken samen voor de gebruikers van de service in de betreffende bibliotheekvestiging. Hierbij houdt je rekening met de wensen van de gebruiker, bijvoorbeeld familieromans, reisverhalen of moderne literatuur. Je verzorgt de administratie en zet de boeken klaar voor de rijders. Je voert kennismakingsgesprekken met nieuwe gebruikers over welke genres ze graag lezen zodat je altijd een persoonlijk pakket kunt samenstellen!

Rijder

Als rijder breng je iedere drie weken op een vaste dag boeken bij mensen thuis. Je haalt de boeken eerst op bij de Bibliotheek, vervolgens breng je de boeken naar de mensen thuis. Je neemt de gelezen boeken mee terug en levert deze weer in bij de Bibliotheek. Vanwege ons duurzaamheidsbeleid doe je dat bij voorkeur op de fiets.

Het leuke is dat je altijd even een praatje maakt of een kopje koffie drinkt, sociaal contact is immers belangrijk. Je bent een vast gezicht en er wordt naar je uitgekeken.

Coördinator

Als coördinator ben je het eerste aanspreekpunt van de Bibliotheek aan Huis. Je houdt de centrale administratie bij, je werkt nieuwe vrijwilligers in, zorgt voor vervanging van vrijwilligers bij afwezigheid en maakt jaarlijks de te rijden routes voor de vrijwilligers. Kortom, je bent de spin in het web van de Bibliotheek aan Huis.

Locaties

We hebben de Bibliotheek aan Huis service in de volgende vestigingen:

  • Haarlem Centrum op dinsdag- en donderdagochtend
  • Haarlem Noord op donderdagochtend
  • Haarlem Oost op woensdagochtend
  • Haarlem Schalkwijk op donderdagochtend
  • Heemstede op vrijdagochtend
  • Zandvoort op donderdagochtend  
  • Hillegom op donderdagochtend