Vrijwilliger in de Bibliotheek

Als vrijwilliger zorg je voor een fijne plek waar alle bezoekers van de Bibliotheek zich welkom voelen.

Een plek voor iedereen

De Bibliotheek is van alle tijden en van ons allemaal. Een plek waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, achtergrond, voorkeur of overtuiging. Of je nu wilt lezen voor je plezier, iets wilt leren, of komt voor inspiratie, een vraag of ontmoeting. Het is een plek - ook online - waar je antwoorden vindt en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Dit maakt de Bibliotheek tot motor van een vaardige en menselijke samenleving.

Waar wil de Bibliotheek naartoe?

Iedereen heeft iets bij te dragen aan de samenleving. Daarom ontwikkelt de Bibliotheek zich de komende jaren verder tot een toegankelijke plek in de wijk, een plek voor verbinding, een plek die inwoners en organisaties ruimte biedt voor inspiratie en initiatieven uit de gemeenschap.

Neem ons Meemaakpodium in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk. Dat is een laagdrempelige en aantrekkelijke ontmoetingsplek waar initiatieven uit de wijk een kans krijgen zich verder te ontwikkelen. De komende jaren wordt dit concept uitgerold naar meer vestigingen.  

Wat is jouw rol als vrijwilliger in de Bibliotheek?

Je kunt je op verschillende manieren inzetten, als vrijwilliger publieksdienstverlening en/of als coördinator.

Vrijwilliger publieksdienstverlening

  • Als vrijwilliger publieksdienstverlening ben je het aanspreekpunt voor bezoekers. Je zorgt voor een warme persoonlijke ontvangst van de bezoekers - kinderen en volwassenen - en bent zichtbaar aanwezig.
  • Je beantwoordt algemene vragen van bezoekers, wijst ze de weg of verwijst ze naar een medewerker. Je ondersteunt bij de zelfservice waar ze zelf boeken kunnen lenen, verlengen en terugbrengen. Je wijst bezoekers op online mogelijkheden zoals lid worden of reserveren.
  • Je zorgt dat het netjes blijft in de bibliotheek en dat het er verzorgd uitziet. Je werkt zelfstandig. Je houdt nauw contact met onze medewerkers en de vrijwillige coördinator, je krijgt goede ondersteuning en begeleiding.
  • Als vrijwilliger ben je bij voorkeur minimaal 2 dagdelen per week beschikbaar. Je bepaalt je rooster in overleg met de vrijwillige coördinator.

Coördinator

  • Als coördinator ben je het eerste aanspreekpunt voor de vrijwilligers publieksdienstverlening. Je maakt het rooster, je werkt nieuwe vrijwilligers in, zorgt voor vervanging bij afwezigheid van vrijwilligers. Kortom, je bent de spin in het web van de vrijwilligers publieksdienstverlening.
  • Je werkt zelfstandig. Je houdt nauw contact met collega-vrijwilligers en met de projectleider van de Bibliotheek. We bieden goede ondersteuning en begeleiding.

We zoeken vrijwilligers publieksdienstverlening en een vrijwillige coördinator in onderstaande vestigingen.

  • Haarlem Centrum (vanaf september 2022)
  • Haarlem Schalkwijk (vanaf eind 2022)