Vrijwilliger bij Taalsoos

Goede basisvaardigheden, zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden zijn belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving.

Wat is de Taalsoos?

De Taalsoos is een activiteit voor anderstaligen die op een laagdrempelige en informele manier willen oefenen met praten in het Nederlands. Naast het oefenen met praten, gaat het ook om het sociale aspect en is de Taalsoos een gezellig ontmoetingsmoment.

Het leuke van de Taalsoos is dat het iedere week anders is. Om de Taalsoos zo laagdrempelig mogelijk te houden, hoeft men zich niet van te voren aan te melden. Je krijgt echter wel een bericht wanneer een deelnemer voor het eerst meedoet. Dat betekent dat je van te voren niet weet hoeveel deelnemers er komen. De ene week zijn er 12 deelnemers en de andere week 5.

Iedere week wordt er iets anders besproken en gedaan. Zo kan het zijn dat je de ene week praat over de gewoontes die er in Nederland zijn, bijvoorbeeld het koekje bij de koffie, en de andere week oefent met de Nederlandse taal door een spel te spelen.

Wat is jouw rol als vrijwilliger bij de Taalsoos?

Een keer per week organiseer je samen met collega-vrijwilligers een ontmoeting voor een groep anderstaligen die beter Nederlands willen leren spreken. Hierbij zorg je voor een prettige en veilige sfeer.

Als vrijwilliger van de Taalsoos ben je het aanspreekpunt voor de deelnemers en houdt je een eenvoudige administratie bij. Voor invulling van de activiteit kan je gebruik maken van bestaand materiaal. En er is alle ruimte om de Taalsoos zelf in te vullen en gebruik te maken van eigen materiaal, passend bij de vraag van de deelnemers en je eigen stijl.

We hebben een Taalsoos in onze vestigingen in:

  • Bloemendaal op dinsdag van 10.00 - 12.00 uur
  • Haarlem Noord op woensdag van 10.00-11.30 uur
  • Haarlem Schalkwijk op vrijdag van 13.00-14.30 uur
  • Heemstede op woensdag van 10.15-11.30 uur
  • Zandvoort op maandag van 08.30-10.00 uur