Rebel en dwarsdenker: Dorothy L. Sayers

Gepubliceerd op: 14 februari 2020 11:38

Dorothy L. Sayers en boekcovers

De misdaadromans van Dorothy L. Sayers (1893-1957) waren vrijzinnig en modern voor haar tijd. Een goede link met het thema van de Boekenweek 2020: Rebellen en dwarsdenkers.

Dorothy L. Sayers was een van de eerste Engelse vrouwen die in Oxford een academische graad behaalden. Ze is vooral bekend van haar misdaadromans met Lord Peter Wimsey in de hoofdrol. Ze schreef misdaadromans die voor haar tijd erg spectaculair waren. En dat terwijl ze een keurige dame was. Ze schreef ook poëzie, toneelstukken, vertaalde klassieke literatuur en schreef non-fictie. In 1923 publiceerde ze haar eerste boek, Whose Body. Hierin verscheen Lord Peter Wimsey, haar held die in elf romans en verschillende korte verhalen de hoofdrol speelt en waar ze de meeste roem aan te danken heeft. Sayers wist in haar detectiveverhalen creatieve doodsoorzaken te verzinnen, zoals dood door een kat met vergiftigde klauwen en door een dolk van ijs. Zelf beschouwde ze haar vertaling van Dante’s Divine Comedy als haar beste werk. 

Dwars en eigentijds

“Sayers zelf is de moeite waard om over te lezen, omdat ze voor haar tijd als vrouw tegen de tradities en gewoontes in ging”, vertelt Genie Does-Moison, collectiespecialist van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. “Ik heb de boeken over Wimsey echt verslonden en nu ik er over praat, krijg ik weer zin om de boeken te lezen.”

Sayers groeide op in een klein dorpje op het platteland waar haar vader predikant was, die haar al Latijn begon te leren toen ze zes jaar oud was. Literaire feeling ontwikkelde ze al vroeg. Dankzij een studiebeurs mocht ze aan de Universiteit van Oxford studeren. Daarmee was ze een van de eerste vrouwelijke studenten van deze beroemde universiteit. Ze was tevens ook een van de eerste vrouwen die daar afstudeerden. Na haar studie ging ze wonen en werken in Londen. Ze had meerdere relaties en kreeg een kind voordat ze in 1926 trouwde met een gescheiden man met twee kinderen. Een schande voor die tijd.

In 1936 werd de Wimsey-roman Busman’s Honeymoon opgevoerd als toneelstuk. Daar was ze zo enthousiast over dat ze stopte met het schrijven van detectiveverhalen en zich vooral bezighield met het schrijven van toneelstukken en hoorspelen.
 

Populair: Engelse detectives

“Als je van Engelse klassieke upper class, misdaad en dwarse hoofdrolspelers houdt, zijn haar boeken echt een must read”, vertelt Genie. “Nu nog wordt er veel en graag over Engelse detectives gelezen, zoals over graaf Thomas Lynley in de boeken van Elizabeth George, Father Brown en natuurlijk de onvergetelijke Sherlock Holmes-serie.”

Boeken van Dorothy L. Sayers