Poëzie en muziek van Maarten Bogaers

Gepubliceerd op: 21 januari 2020 12:35

maarten-bogaers

In juli 2019 debuteerde Maarten Bogaers met zijn bundel ‘ongehoorde liedjes’. Wij gingen in gesprek met Maarten over zijn poëzie/liedjes.

Over alles of niets

De bundel “Ongehoorde liedjes” is volgens de achterflap een biografisch relaas. Verhalen over vroeger, later, vriendschap, liefde, geluk en verdriet. Over alles of niets, bier, auto’s, geldgebrek en blues, veel blues. Maarten zijn teksten leiden niet altijd tot een liedje. “Mijn laatste tekst is in het poëziealbum van mijn dochter terecht gekomen. Die was voor haar.”

“Soms kom ik iets tegen, lees ik iets of hoor ik iets, iets wat ik mooi vind.” Op de vraag waarom iedereen poëzie en/of liedjes zou moeten luisteren (en lezen!) antwoord Maarten:

Een mooi gedicht of liedje raakt je aan, gaat door je heen en zet je even stil.

Naast zijn gezin en zijn baan als business analist is muziek, en dan vooral het schrijven van teksten en componeren van liedjes, de rode draad in zijn leven. Maarten speelt gitaar sinds zijn elfde en schrijft al vanaf zijn zestiende zijn eigen nummers.

Honderd teksten

Als iemand Maarten vroeg hoeveel nummers hij ondertussen geschreven had kwam hij altijd uit op een stuk of honderd. Om die vraag echt te kunnen beantwoorden besloot hij in zijn dagelijkse treinrein tussen Amsterdam en Overveen om een lijst op te stellen. Als ware pincodes kwamen de titels stuk voor stuk naar boven. Om de lijst compleet te maken vulde hij ze later aan met de teksten. De gehele tekstenlijst stuurde Maarten op naar een uitgeverij. “Vanaf toen is het balletje gaan rollen”.

Fotograaf: Hans Vissers