Jan Jans en de kinderen 50 jaar

Gepubliceerd op: 4 december 2020 16:02

Jan Jans en de Kinderen

Op 12 december 1970 verscheen de allereerste strip van Jan, Jans en de kinderen. Daarom blikken we vandaag terug op 50 jaar 'Hoi-Pipeloi', 'Jeroen-poep-aan-je-schoen' en 'Sint Pannenkoek'.

Bijna dertig jaar lang tekende Striptekenaar Jan Kruis wekelijks de strips, later verschenen ze ook in de vorm van albums. De strip is nog steeds net zo populair als in de beginjaren omdat we allemaal wel iets herkennen in de karakters. Van de eigenwijze Catootje en de onnavolgbare Jeroentje tot de filosofische Rode Kater. Kruis gebruikte zijn eigen gezin als inspiratie voor de familie Tromp. Je zou dus kunnen zeggen dat Kruis de vader is in de strips.        

Typisch Nederlands

In elke strip van Jan, Jans en de kinderen zitten heerlijk herkenbare dingen uit het Nederlandse gezinsleven. De kinderen fietsen naar school met een broodtrommel vol zelfgesmeerde boterhammen. Iedereen is dol op stamppot. Er wordt aan tafel gegeten. Kleine dilemma’s werden afgewisseld met strips vol groots plezier, wijsheden of was er een knipoog naar de werkelijkheid zoals BOM-moeders, homoseksualiteit, relatieperikelen, vrouwenemancipatie en klimaatkwesties. Typisch Nederlands dus.

Wist je dat wij heel veel strips van Jan Jans en de kinderen in de collectie hebben? Hieronder kun je de leukste exemplaren direct reserveren. Of kijk even in de catalogus, daar vind je alle stripboeken die wij in de collectie hebben.

Al 50 jaar leesplezier

Studio Jan Kruis.

In 1999 ging Jan Kruis met pensioen en verkocht hij de rechten van Jan Jans en de Kinderen. Vanaf dat moment verzorgde een aantal tekenaars onder de naam Studio Kruis de strip. 

 • Jan Kruis Jan, Jans en de kinderen; 26

  Ballonstrips.

  Fictie, Stripverhaal, Kinderboek

  Nederlands, 46 pagina's, VNU tijdschriften, Hoofddorp, 2000

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Jan, Jans en de kinderen; 26

Hoi Pipeloi!