Queer boekentips van medewerkers

Gepubliceerd op: 19 juli 2023 15:32

Soms is het overduidelijk dat een boek een queer boek is. Soms is het onderwerp lichtjes in het verhaal gestopt. Maar welke zijn nou écht goed? Wij vroegen onze medewerkers wat hun tips zijn. 

De tip van Maartje

"Afgelopen week las ik het boek Diepdiepblauw van Nikki Dekker. Zij wisselt in dit boek een persoonlijk verhaal over haar (?) zoektocht naar liefde af met verwijzingen naar water en waterdieren. Oh en nog een kijktip: It’s a sin over een vriendengroep in Londen in de jaren ‘80."

 • Nikki Dekker Diepdiepblauw

  Een jonge vrouw reflecteert op de thema’s liefde en identiteit aan de hand van water en de dieren die onder water leven.

  Gedrukt boek

De tip van Steef

"God's Own Country is een ontroerende film met adembenemende cinematografie en aangrijpende vertolkingen. Het verhaal van acceptatie en liefde speelt zich af in het prachtige landschap van Yorkshire."

 • God's own country

  Twintiger Johnny werkt hard op de schapenboerderij van zijn vader. De komst van de Roemeense seizoensarbeider Gheorghe brengt hem in verwarring.

  Film

De tip van Thilini

"Harry Woodgate is een non-binaire kinderboekmaker uit het Verenigd Koninkrijk. Hen kan niet alleen geweldig goed tekenen, maar ook mooie en ontroerende verhalen vertellen. Opa’s Pride is een van de allereerste kinderboeken dat een verhaal vertelt over de Pride – een feest waarmee diversiteit en liefde worden gevierd."

 • Harry Woodgate Opa’s Pride

  Milly en haar opa organiseren een Pride-parade in opa’s dorp, om met iedereen uit de buurt diversiteit te kunnen vieren. Prentenboek met expressieve, vrolijk...

  Gedrukt boek

De tip van Danique

"Mijn tip is Het weeshuis in de azuurblauwe zee. Vooral omdat het queer onderwerp op een super subtiele manier erin is gebracht. Ook is de auteur zelf open geweest over zijn geleefde ervaringen met aseksualiteit, queerness en neurodiversiteit, en hoe deze zijn schrijven beïnvloeden."

De tip van Roos

"Nadat ik het boek meerdere malen op Booktok voorbij zag komen ben ik het gaan lezen. Het is een echte pageturner met een hartverscheurende plottwist op het einde."

De tip van Anne

"Ik vond het een heel aangrijpend boek, mooi geschreven ook, over vriendschappen zoals je die zelf zou willen hebben. Het heeft zeker ook een duistere kant, die door sommige critici wel als geweldsporno is bestempeld. Minpuntje is dat het tegen het eind wat ongeloofwaardig en pathetisch wordt, maar voor de rest heb ik er echt van genoten."

 • Hanya Yanagihara Een klein leven

  Vier jongens van begin twintig sluiten vriendschap voor het leven maar toch blijkt dat één van hen een vreselijk geheim met zich meedraagt.

  Gedrukt boek

De tip van Marjolein

"Mijn kinderen zijn gek op de boeken van Rutger, Thomas en Paco. Ze hebben ze allemaal geluisterd! Zeker een aanrader voor kinderen."

De tip van Welmoed

"De witte veer van John Boyne is een verhaal over de band tussen twee jongens die moeten vechten in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal geeft goed de taboes en sociale druk weer die destijds rustten op seksualiteit. De emotionele worsteling van de personages in combinatie met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, maken het tot een verhaal die onder je huid kruipt."

 • John Boyne De witte veer

  De jonge Engelse soldaat Tristan (ik-figuur) bezoekt in 1919 de familie van zijn vriend Will, die als verrader is gefusilleerd. Tristan draagt een groot...

  Gedrukt boek