Een week geen vlees eten, wat levert dat op?

Gepubliceerd op: 1 maart 2023 13:58

geen vlees eten

Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu.

Door een week geen vlees en zuivel te consumeren verlaag je de milieudruk van je voeding.

Besparingen

Wageningen University & Research heeft onderzoek gedaan naar de besparingscijfers, waarin zij ook rekening hielden met het vervangen van vlees en zuivel door vervangers. Ben je benieuwd naar het hele onderzoek? Die vind je hieronder bij Bronnen.

Als je een week geen vlees en zuivel eet dan bespaar je...

 • 193 liter water
  Normaal gesproken werd dit water gebruikt bij het produceren van zuivel en vlees. Bijvoorbeeld bij de productie van veevoer en door de veehouder zelf.
 • 834 gram vlees
  De gemiddelde Nederlander eet 119 gram vlees per dag. Door het een week te laten staan, bespaar je maar liefst 834 gram vlees.
 • 2,4 kilo zuivel
  Gemiddeld consumeert een Nederlander 339 gram zuivel per dag. Als je dit een week laat staan bespaar je dus maar liefst 2,4 kilo zuivel!
 • 80 kilometer autorijden
  Huh, autorijden? Bij een week geen vlees eten 'bespaar' je 15,4 kg aan CO2–equivalenten, ofwel broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf. 15,4 kg CO2–equivalenten staat gelijk aan zo’n 80 kilometer rijden met een gemiddelde auto.

@plantpedagoog aan het woord

Denise (@plantpedagoog) inspireert meer dan 10K mensen op Instagram met haar posts over vegan eten en een vegan leefstijl. Wij stelden haar een paar vragen.

Waarom ben je eigenlijk vegan geworden?
"Veel mensen worden vegan vanwege het dierenleed uit de bio-industrie, ik ben daar ook een voorbeeld van. Toen ik erachter kwam hoe de huidige vlees- en zuivelindustrieën in elkaar steken, was ik vrij snel overtuigd van een vegan lifestyle! Daarnaast komen er nog veel meer voordelen bij kijken. Je ecologische voetafdruk voor het milieu is een stuk kleiner en plantaardig eten is gezond (als je goed uitgebalanceerd eet!). Ik voel mij er veel fitter door en heb erg veel geleerd over voeding. Veganisme is echt een verrijking in mijn leven. Voor mij ontbreekt er niks. Alles, écht alles, is vegan verkrijgbaar óf zelf maakbaar."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Voornamelijk van Instagram! Er zijn veel vegan influencers. Denk bijvoorbeeld aan @plantbased_Dennis. Maar er zijn ook goede documentaires op Netflix die motivatie geven zoals Seaspiracy, Cowspiracy, What the health of Gamechangers."

Welke kookboeken raad je aan voor inspiratie?
"Vegan vibes van Lisa Steltenpool is echt een aanrader om mee te beginnen. Je leert veel over voedingsstoffen, waarom je vegan eet en je vindt er leuke recepten. Verder zijn er natuurlijk heel veel leuke kookboeken te lenen bij de bieb!"


Bronnen