Maak jouw stemkeuze makkelijker

Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Of twijfel je nog? Met hulp van kieswijzers kun je je keuze makkelijker maken. Wij zetten een aantal kieswijzers voor je op een rijtje.

Stemwijzer

In deze stemwijzer krijg je dertig stellingen waar je moet aanvinken of je het eens of oneens bent met de stelling of ‘geen mening’ hebt. Door deze stellingen te beantwoorden kun je je antwoorden vergelijken met de standpunten van de politieke partijen. Bij de uitslag zie je een lijst van alle partijen. Bovenaan staat de partij waar je het vaakst mee eens was. Onderaan staat de partij waar je het minst vaak mee eens was.

Doe de stemwijzer hier

Kieskompas

Met Kieskompas kun je je eigen politieke opvattingen vergelijken met de officiële standpunten van politieke partijen.
Kieskompas geeft je geen stemadvies, maar plaatst je (op basis van hun antwoorden op dertig stellingen over de belangrijkste politieke vraagstukken) in het politieke landschap te midden van alle partijen. Dit levert veel informatie op over de opvattingen van de politieke partijen.

Doe de Kieskompas kieshulp hier

Stemchecker van de Volkskrant

De Volkskrant heeft stellingen voor jou op een rijtje gezet. Ze hebben gekeken naar wat partijen daadwerkelijk gestemd hebben in de Tweede Kamer, en dus niet wat ze beloven in campagnes. Door de stellingen in te vullen kun je je politieke opvattingen vergelijken met het stemgedrag van de fracties.

Vul de stellingen hier in

Stemwijzer voor jongeren

Deze stemwijzer is gemaakt om actualiteit de klas in te brengen. Voor veel jongeren kan de politiek aanvoelen als een ver-van-mijn-bedshow. De stemwijzer bestaat uit maximaal veertien stellingen die aansluiten bij actuele onderwerpen uit de provincie. Door deze eens/oneens stellingen in te vullen krijgen jongeren inzicht in hun eigen politieke voorkeur. De uitkomst van de stemwijzer is namelijk de weergave van welke partij en richting het beste bij jou antwoorden past.

Vul de stellingen hier in

Stemadvies.nu

De enquête van deze stemwijzer bestaat uit dertig vragen. De vragen gaan over actuele zaken die op dit moment het nieuws beheersen. De antwoordmogelijkheden variëren van volledig mee eens tot volledig mee oneens en daarnaast is er de optie weet niet/geen mening. De uitkomst van de stemwijzer bestaat uit een lijst van partijen die het best bij jou passen. De overeenkomst wordt weergeven door een percentuele totaalscore. Ook is het mogelijk om in te zoomen op sub onderwerpen. Hierbij worden ook de hoogste percentuele scores weergeven.

Vul in en bekijk jouw stemadvies hier

Probeer altijd verder te kijken dan één enkele kieswijzer. Lees de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen waar je tussen twijfelt, om te bepalen welk gedachtegoed je het meeste aanspreekt.

Lees meer over politiek