De winnaar van de Gouden Strop 2023

Gepubliceerd op: 25 mei 2023 17:16

de thriller weken

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden er maar liefst vier prijzen uitgereikt: de NBD Biblion Gouden Strop, de NBD Biblion Schaduwprijs, de Goeken Prijs en de Hebban Thrillerprijs.

Donderdag 25 mei was de aftrap van de Thriller Weken in de Bibliotheek Neude in Utrecht. De Thriller Weken zijn dit jaar van 26 mei t/m 18 juni.

Winnaar Gouden Strop 2023

Musserts schaduw van John Kuipers won de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. John Kuipers ontving uit handen van juryvoorzitter Pauline Slot een cheque van €10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

De jury over Musserts schaduw: "Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar."

  • John Kuipers Musserts schaduw

    Een onconventionele Haagse hoofdinspecteur wordt in 1940 geconfronteerd met de moord op een raadsman van de NSB. De zoektocht naar de dader leidt hem tot...

    Gedrukt boek

Winnaar Schaduwprijs 2023

De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, is dit jaar niet uitgereikt, vanwege een te gering aantal inzendingen.

Winnaar Hebban Thrillerprijs 2023

Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity kozen uit de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers een shortlist van vijf. Een jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en de redacteuren en recensenten van Hebban, bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023: De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht.

  • Gerrit Barendrecht De Ripper connectie

    Een journalist en een rechercheur onderzoeken in 1889 de moord op een Amsterdamse prostituee. De moord lijkt verband te houden met het werk van de beruchte...

    Gedrukt boek

Winnaar Goeken Prijs 2023

De Goeken Prijs schrijfwedstrijd is gewonnen door Arend Smits met het verhaal 'Jake Browns anomalieën'. De jury schreef over dit verhaal:
'Uitzonderlijk goed geschreven verhaal dat meteen weet te pakken.'
'Goede opbouw, originele goed doordachte plot en origineel personage Jake. Mooie slotzin die het verhaal rond maakt.'