Kinderjury Stemdag op bassischool de Fontein

Gepubliceerd op: 14 april 2023 13:32

Kinderjury Stemdag op bassischool de Fontein - Fotograaf: Rogier Reker

De Kinderjury stemweken zijn in volle gang. Reden om groot uit te pakken op basisschool de Fontein in Hillegom tijdens de centrale stemdag. De afgelopen weken hebben de kinderen flink gelezen en vandaag was het moment dat ze op hun favoriete boek van 2022 konden stemmen.

Of je één boek of wel zeven boeken hebt gelezen, iedereen van groep 4 tot en met 7 krijgt een groot applaus. De kinderen hebben zich verzameld om na weken van lezen hun stem voor de Kinderjury uit te brengen. Na een knal van het confettikanon is het zo ver: de stemformulieren mogen ingevuld worden. Jesse (7) stemt op Kapitein Onderbroek van Dav Pilkey. ‘Ik heb zeven boeken gelezen van de Kinderjury, maar de grapjes in Kapitein Onderbroek vond ik het allerleukst.’

Stembus stroomt over

Terwijl steeds meer kinderen hun favoriete boek op het stemformulier schrijven, raakt de stembus voller en voller. Liza (8) kiest voor Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. Het is een spannend boek en vooral Dolfje is haar favoriet. ‘En ik vind het extra leuk omdat mijn vader ook Paul heet’. Alle kinderen beoordelen een boek op hun eigen manier. Nout (10) vindt lange stukken lezen niet zo leuk. Daarom stemt hij op Maandag: de geheime dievengrot. ‘Het is een heel mooi boek en heeft lekker korte stukjes.’

Leesplezier

Leerkracht en leescoördinator van de school Roos van Disseldorp legt uit dat de Kinderjury een geweldig moment is lezen een goede impuls te geven. ‘We merken dat de voorkeur van kinderen in deze tijd meer uitgaat naar de digitale wereld. De kinderjury is dé kans om kinderen de baas te laten zijn en lekker een boek te gaan lezen.’ Basisschool de Fontein doet dit samen met leesconsulenten van de Bibliotheek. Vanuit de samenwerking met de Bibliotheek op School krijgt de basisschool veel tips en tricks om de kinderen aan het lezen te krijgen.  

Stemmen kan nog!

En dat de kinderen veel hebben gelezen is duidelijk. De Kinderjury is enthousiast ontvangen en zij hebben in ieder geval hun favoriete boek bekend gemaakt. De stemweken lopen nog tot en met 24 april, dus ook jij kunt nog stemmen op je favoriete boek. Twijfel je nog? Je vindt meer informatie over het stemmen, maar ook de leukste boekentips op onze website.  

Fotograaf: Rogier Reker