Taalfeestje 2022: het strand, de zee en eb

Gepubliceerd op: 23 september 2022 10:40

Taalfeestje 2022

‘De zon schittert op het water.’ Hoe zat het ook alweer? Een -d of een -t bij schittert? Altijd lastig, laat staan als Nederlands niet je moedertaal is. Op woensdag 14 september waagden 20 deelnemers zich tijdens het Taalfeestje aan het dictee voor nieuwe Nederlanders.

Nog voor de deuren open gingen stonden de deelnemers al klaar voor de raadszaal om naar binnen te gaan. Na een welkomstwoord mocht iedereen plaatsnemen rond de raadstafel. Mick Schoonebeek van de gemeente stelde juryvoorzitter Martine Porienski en wethouder Bas van Leeuwen voor. Vervolgens kon het dictee starten. Het dictee, geschreven en voorgelezen door Aureen Harthoorn van de Bibliotheek, kende drie zinnen, twee werkwoorden en zeventien woorden.

Een dag naar het strand

De zinnen en woorden vormden een verhaal over een dag op het strand. Met woorden als Reddingsbrigade, een bakje kibbeling en horizon werd het de deelnemers niet makkelijk gemaakt. Ondanks de lange woorden hadden de meeste deelnemers moeite met het korte woordje eb. App? Aap? Na flink zwoegen en twee keer voorlezen leverde iedereen zijn of haar blaadje in. Het nakijken kon beginnen.  

Drie nummers vier

Het nakijkwerk viel niet mee. Na flink wat beraad had de jury een uitslag. De nummer één was duidelijk, maar drie mensen hadden dezelfde score voor plek twee, drie en vier. De wethouder bedacht een shoot-out. De deelnemers kregen nog één zin: Het college van Burgemeester en Wethouders. Na deze moeilijke extra zin was de definitieve uitslag bekend. Op nummer drie eindigde Sajjad Alizadeh Kia, de tweede plek ging naar Sania Latif en de winnaar is: Rizwan Ahmed!

Alle deelnemers gingen naar huis met een tasje met inhoud en een mooi bewijs van deelname.