Winnaar Libris Literatuur Prijs 2023

Gepubliceerd op: 9 mei 2023 17:04

Op maandag 8 mei is 'Het lied van ooievaar en dromedaris' uitgeroepen tot winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023. Dit boek werd verkozen als beste Nederlandstalige literaire fictiewerk.

Tijdens een uitzending van Nieuwsuur op NPO2 is voor de 30e keer de Libris Literatuurprijs uitgereikt. Voorzitter Beatrice de Graaf en de overige leden van de jury waren erg onder de indruk van Het lied van ooievaar en dromedaris, geschreven door Anjet Daanje. “Een roman die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn. Dit boek is van de absolute buitencategorie”, aldus voorzitter Beatrice de Graaf.

Het lied van ooievaar en dromedaris

Voor het schrijven van het beste boek ontvangt Daanje (1965) een geldprijs van 50.000 euro en een bronzen legpenning. In november ontving Daanje al de Boekenbon Literatuurprijs. Statistisch gezien had zij de wind nog niet meteen mee: in dertig jaar ging de Libris Literatuur Prijs slechts vier keer eerder naar een vrouw. En wie de Boekenbonprijs al won (of de voorloper: de AKO Literatuurprijs), kreeg nog nooit óók de Libris.

De jury van de Libris Literatuur Prijs omschrijft het roman in het juryrapport als 'een fascinerende literaire zoektocht die de lezer meevoert van het 19-eeuwse Yorkshire, via de Eerste Wereldoorlog in Picardië en dan weer terug naar Engeland om ten slotte te eindigen in het 21e-eeuwse Groningen'.

De winnaar

De genomineerden van Libris Literatuur Prijs 2023