‘De Camino’ winnaar NS Publieksprijs 2023

Gepubliceerd op: 9 november 2023 16:13

‘De Camino’ van Anya Niewierra uitgeroepen tot winnaar van de NS Publieksprijs. Op woensdag 8 november is de bekendste boekenprijs voor volwassenen en de grootste lezersprijs van Nederland weer uitgereikt.

Met 34% van de meer dan 106.000 stemmen ging Niewierra er met de winst vandoor. “Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar.” De 59-jarige schrijfster won met het boek al eerder de Hebban thrillerprijs 2022, de Thrillerzone Award 2021 en de Hebban Favoriet 2021.

Na het stopzetten van de verkiezing vorig jaar is dit jaar gekozen voor een iets andere vorm. Dit was de eerste editie dat lezers alleen konden stemmen op een van de zes bestverkochte boeken van het jaar. De andere nominaties waren Alter Ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat Stilte Wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten.

 • Anya Niewierra De Camino

  Een weduwe loopt een pelgrimstocht om duidelijkheid te zoeken over de plotselinge zelfmoord van haar man, een voormalige vluchteling uit Bosnië.

  Gedrukt boek

 • Anya Niewierra De Camino

  Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en...

  E-book

 • Anya Niewierra De Camino

  De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt...

  Luisterboek (digitaal)

 • Esther Verhoef Alter ego

  Een vrouw houdt de schijn op van een succesvol huwelijk met een sterrenkok, maar is ondertussen verwikkeld in een affaire met een opvliegende jongere man. Dan gebeuren er onverklaarbare dingen in en rond de villa waar ze woont...

  Gedrukt boek

 • Herman Koch Het Koninklijk Huis

  Koning Hendrik maakt zich zorgen over zijn eigen toekomst, die van zijn dochter en van het koningshuis.

  Gedrukt boek

 • Suzanne Vermeer Koraalrif

  Een vrouw werkt samen met een privédetective om de naam van een overleden man, die verdacht werd van de moord op zijn assistente, te zuiveren.

  Gedrukt boek

 • Arthur Japin Wat stilte wil

  Een ambitieuze en getalenteerde jonge vrouw uit Amsterdam probeert eind 19e eeuw carrière te maken als zangeres, maar rekent daarbij buiten de invloed van haar familie.

  Gedrukt boek

 • Israel van Dorsten Wij waren, ik ben

  Persoonlijk relaas van een van de kinderen die werd opgesloten door hun vader in een boerderij in Ruinerwold.

  Gedrukt boek