Winnaar Woutertje Pieterse prijs

Gepubliceerd op: 11 april 2023 11:39

Winnaar Woutertje Pieterse prijs

De Woutertje Pieterse prijs voor het beste kinderboek gaat dit jaar naar 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda', van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen. Dit is bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van De Kindertaalstraat op NPO Radio 1.

De aangestelde jury, met Abdelkader Benali als voorzitter, nomineerde eerder dit jaar de zes beste kinder- en jeugdboeken van 2022. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. 

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda gaat over dieren die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.
De jury liet zich lovend uit over het winnende boek: “Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

De genomineerde boeken

Naast Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda nomineerde de jury Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld & Djenné Fila, Ik ben hier! van Joke van Leeuwen, Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers & Sarah van Dongen, Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom & Sophie Pluim en Patroon van Marco Kunst.