Zelfgemaakte stop-motion op het grote doek

Gepubliceerd op: 24 juni 2022 12:45

Zelfgemaakte stop-motion op het grote doek

Jouw zelfgemaakt film op het witte doek zien, wie wil dat nou niet? Voor een groep leerlingen werd dit op 15 juni werkelijkheid. Zij maakten in het kader van Project B een eigen stop-motionfilmpje naar aanleiding van een boek dat ze gelezen hadden. In de Schuur ging dit in première.

Eén voor een worden de leerlingen ontvangen met alcoholvrije champagne en mogen ze over de rode loper de bioscoopzaal betreden. Voorin zit de vakkundige jury, die na elk filmpje feedback geeft. De jury bestaat uit filmmakers Freek Commandeur en Ingmar Kuijper en cameraman Eric Lor.

Positieve feedback

Voor ieder filmpje worden wat vragen gesteld aan de makers. De leerlingen hebben het concept ‘cliffhanger’ goed begrepen, want elk groepje eindigt met ‘en wat er dan gebeurt, zie je in het filmpje’. Naderhand krijgen ze feedback van de jury. De vakkundige juryleden zijn onder de indruk van montagekwaliteiten, creativiteit en geluidseffecten. Het is duidelijk dat de leerlingen niet bang zijn om buiten de gebaande paden te denken, wat respect van de kenners oplevert.

Publiekslieveling

Tot slot mag iedereen in de zaal twee keuzes maken. Het publiek kiest welke filmpjes het meest nieuwsgierig maken naar het boek. Als de stemmen geteld zijn wordt de publiekslieveling bekend gemaakt: het groepje van ‘De Grijze Jager’ sprak het meest aan bij het publiek.

Project B

Deze show is onderdeel van het bibliotheekprogramma Project B. Het doel van Project B is om het leesplezier bij de leerlingen in de onderbouw op het VMBO te vergroten. Dit wordt onder meer gedaan door actuele boekentips te verzorgen, voorleesverhalen en boeken voor de docent te verzorgen en docenten te helpen met inspirerende werkvormen.