Griffels en Penselen

Het best geschreven kinderboek van het jaar krijgt een Gouden Griffel toegekend. Ook wordt er altijd een Gouden Penseel uitgereikt aan de beste illustraties.

Gouden Griffel

Het beste kinderboek van het jaar krijgt een Gouden Griffel. Daarvoor worden er in vijf categorieën (uitgaven voor kinderen tot 6 jaar, voor kinderen van 6 jaar en ouder, van 9 jaar en ouder, informatieve uitgaven en poëzie) twee boeken bekroond met een Zilveren Griffel. 
De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlandstalig boek; voor een Zilveren Griffel komen ook vertaalde boeken in aanmerking.

Onderstaand de genomineerde boeken en een selectie van eerdere winnaars. 

Zilveren Griffel bekroonde boeken 2018

Bekroond met een Gouden griffel

Gouden Penseel

Het kinderboek met de beste illustraties krijgt een Gouden Penseel uitgereikt. In vier categorieën (0 tot 3 jaar, 3 tot 6 jaar, 6 tot 12 jaar en Informatief) werden twee boeken bekroond met het Zilveren Penseel. Een van deze acht bekroonde boeken krijgt het Gouden Penseel. Voor het Gouden Penseel komen uitsluitend boeken in aanmerking die zijn geïllustreerd door een Nederlandse illustrator en uitgegeven door een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij in de Nederlandse taal.

Het Gouden Penseel werd op woensdag 18 september uitgereikt en is dit jaar gewonnen door illustrator Ludwig Volbeda! Hij illustreerde het prentenboek Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman. 
Onderstaande Zilveren Penselen waren ook genomineerd voor het Gouden Penseel. 

Zilveren Penseel bekroonde boeken 2018

Bekroond met een Gouden Penseel