Griffels en Penselen

Gouden griffel

Op de vooravond van de Kinderboekenweek, bij de feestelijke Gouden Kinderboekenborrel, zijn de belangrijkste boekenprijzen in kinderboekenland uitgereikt: de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

De Gouden Griffel is voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Het Gouden Penseel is de prijs voor het mooist geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar.

Gouden griffel

Aan de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek is het boek Gozert (Uitgeverij Lemniscaat), geschreven door Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas, bekroond met de Gouden Griffel 2021.

Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester.

— De Griffeljury over Gozert

  • Bekijk details van Gozert Pieter Koolwijk Gozert

    Ties trekt er vaak op uit met Gozert, zijn onzichtbare vriend. Samen beleven ze de tofste avonturen, al komt Ties daardoor vaak in de problemen. Ties ouders...

    Gedrukt boek

Gouden Penseel

Hele verhalen voor een halve soldaat (Uitgeverij Querido), geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf, is bekroond met het Gouden Penseel 2021.

Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging, sfeervol verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda. Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.

— De Penseeljury over Hele verhalen voor een halve soldaat


De Zilveren Griffels en penselen

De oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel worden automatisch genomineerd voor Goud. De prijzen zijn op voordracht van een onafhankelijke jury, op 21 juni werden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag en Wimpels (eervolle vermeldingen) uitgereikt.

Zilveren Penselen 2021