Griffels en Penselen

Gouden griffel

Tijdens het Kinderboekenbal, vlak voor de start van de Kinderboekenweek, vindt altijd de uitreiking van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel plaats. Dat is altijd weer spannend! Wie zijn dit jaar de gelukkige winnaars...?

De Gouden Griffel 2019

Dit jaar is het boek Zeb bekroond met de Gouden Griffel. Zeb is geschreven door Gideon Samson en geïllustreerd door Joren Joshua. Volgens de Griffeljury is het de winnaar omdat het “hyperorigineel en oergeestig is”. In Zeb vertellen elf kinderen uit een schoolklas hun verhaal. Zo vertelt Imara over een nieuwe leerling in hun klas, de zebra Ariana. Het zijn realistische verhalen met steeds een raar, verzonnen element erin waardoor ze heel grappig zijn.   

Het Gouden Penseel 2019

Het Gouden Penseel 2019 gaat naar Mijn wonderlijke oom, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg. In dit boek wordt de oom, Monsieur Hulot, gevraagd om een dag op zijn neefje Gerard en zijn teckel Dalí te passen. Gerard mag van zijn moeder nooit wilde spelletjes doen. Maar als zijn oom op hem past, spelen ze acrobaat of dierentemmer. De jury vindt het boek een prachtige combinatie van
"trefzekere beelden en eigenzinnige teksten".

De Zilveren Griffels

Ieder jaar wordt er tijdens de Kinderboekenweek een Gouden Griffel toegekend aan het best geschreven kinderboek van het jaar. Alle boeken die in juni een Zilveren Griffel ontvingen, maken kans. In vijf categorieën worden twee boeken bekroond met een Zilveren Griffel. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlandstalig boek.

De genomineerde boeken

De Zilveren Penselen

Het kinderboek met de beste illustraties krijgt een Gouden Penseel. In vier categorieën zijn twee boeken bekroond met het Zilveren Penseel. Een van deze acht bekroonde boeken krijgt het Gouden Penseel. Voor het Gouden Penseel komen uitsluitend boeken in aanmerking die zijn geïllustreerd door een Nederlandse illustrator en uitgegeven door een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij in de Nederlandse taal.

De genomineerde boeken