Even kennismaken met: Hanna

Jos Schelfhout

Hanna van Lent is coördinator voor de VoorleesExpress en is vaak onder de indruk van de motivatie van mensen om een leven in Nederland op te bouwen.

#vrijwilligersbijdebieb

In 2013 hoorde Hanna voor het eerst over de VoorleesExpress en is toen enthousiast aan de slag gegaan als vrijwilliger. Naast haar werk als leerkracht kwam ze bij gezinnen thuis om bij hen voor te lezen. “Je bent voor veel gezinnen de brug tussen hun eigen cultuur en de Nederlandse cultuur”, vertelt ze.
“Je doet veel meer dan alleen voorlezen. Zo kwam ik bij een Syrisch gezin thuis dat diepe indruk op me maakte vanwege hun enorme drive om alles aan te grijpen waarmee ze iets konden maken van hun leven hier. Hun zoontje van drie jaar had duidelijk traumatische dingen meegemaakt, dat zag ik terug in zijn spel. De dankbaarheid van dit gezin is me echt bijgebleven.”

Veel vragen = een goed teken

 Momenteel werkt Hanna als coördinator voor de VoorleesExpress. Een van haar werkzaamheden is het bezoeken van de gezinnen als zij een voorleestraject van 20 weken hebben afgerond. “Meestal hebben de ouders nog veel vragen. Ik krijg vaak de vraag of de voorlezer nog langer kan blijven, wat natuurlijk een mooi teken is dat de voorlezer veel betekend heeft voor het gezin.”  Hanna benadrukt dat het werken als vrijwilliger voor de Bibliotheek heel prettig is. “Op elke vraag of verzoek komt snel een antwoord en dat werkt heel fijn.” 

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau 

Meer over de VoorleesExpress

Ook vrijwilliger worden bij de Bibliotheek?