De boekentip van...

Gepubliceerd op: 9 december 2020 10:45

De boekentip van...

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Odile, baliemedewerker bij de Bibliotheek.

Een drieluik

21 lessen voor de 21ste eeuw is het laatste deel van een drieluik, de delen zijn los van elkaar te lezen: in het eerste deel, Sapiens, beschrijft Harari de geschiedenis van de mensheid, in Homo Deus beschrijft hij verschillende toekomstscenario's. In 21 lessen voor de 21ste eeuw laat Harari in 21 hoofdstukken zijn licht schijnen over de wereld van nu en de verschillende uitdagingen waarvoor de mensheid zich vandaag de dag geplaatst ziet. Hij laat allerlei uiteenlopende onderwerpen de revue passeren: onder andere technologische veranderingen, klimaatveranderingen, de rol van artificiële intelligentie, politieke veranderingen, immigratie, nepnieuws en de rol van religie.

Actuele thema’s en vragen

“Ik vind het een mooi, filosofisch boek. Het is vlot geschreven, met een vleugje humor. Harari beschrijft op goed onderbouwde wijze belangrijke en hedendaagse kwesties op een toegankelijke manier. Hij is een goede verhalenverteller en neemt je als lezer mee in de verschillende scenario’s. Hij beschrijft bijvoorbeeld hoe artificiële intelligentie aan de ene kant kan leiden tot banenverlies, maar aan de andere kant verrassende, nieuwe banen kan opleveren. Ook zoekt hij naar verbanden, bijvoorbeeld tussen klimaatverandering en immigratie.”

Kunstmatige intelligentie en biotechnologie geven de mensheid het vermogen om het leven naar eigen inzicht om te vormen en om te bouwen. Heel binnenkort zal iemand toch moeten beslissen hoe dat vermogen gebruikt gaat worden, en dat zal gebeuren op basis van een verhaal over de zin van het leven. Je moet dus een duidelijk idee hebben waar het leven om draait óf je moet het prima vinden om de toekomst van alle leven toe te vertrouwen aan de kwartaalcijfers van dit of dat bedrijf.

“Allerlei actuele thema’s en vragen passeren de revue: is het liberalisme nog wel het beste politieke systeem? Wat is de rol van religie? Wat kunnen we doen om nepnieuws bestrijden? Wat is het gevaar van algoritmes: hoe kunnen die ons wereldbeeld beïnvloeden? Hoe is de opkomst van het populisme te verklaren? Ik vond het een erg goed geschreven en leerzaam boek. Na het lezen van dit boek heb je inzicht in gekregen in de uitdagingen van nu, waardoor je beter bent voorbereid op de toekomst.”

Beluister als Luisterboek en leen direct

 • Yuval Noah Harari 21 lessen voor de 21ste eeuw

  Een overzicht van politieke en technologische ontwikkelingen die de mensheid in de komende jaren te wachten staan, voorzien van realistische commentaren en hoopgevende adviezen.

  Non-Fictie

  Nederlands, 447 pagina's, Thomas Rap, Amsterdam, 2018

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 21 lessen voor de 21ste eeuw