Hoe lees je als grootouder voor aan je kleinkind in corona-tijd?

Gepubliceerd op: 6 december 2020 12:54

grootouders lezen voor

Grootouders zijn onlosmakelijk verbonden met hun kleinkinderen, en spelen een steeds grotere rol in het leven van hun kleinkinderen. En als grootouder krijgen ze de schone eretaak om (hun) liefde voor lezen aan hun kleinkinderen mee te geven!

Maar hoe lees je nou voor in een corona-tijd waar het soms lastig is om je kleinkinderen te zien? Volgens deze Bekende Nederlanders is het helemaal niet zo moeilijk om je kleinkinderen te blijven voorlezen. Zo leest Hans Kázan (die in Spanje woont) voor via Skype en spreekt Janny van der Heijden luisterversies voor haar kleinkinderen in. Hieronder geven ze allemaal hun eigen tips! Welke tip ga jij uitproberen?

De boekentips uit de video's:

 • Het lied van de blauwe pinguïn

  Petr Horáček

  De Blauwe Pinguïn voelt zich een gewone pinguïn, maar de andere pinguïns vinden hem anders. Hij droomt dat de Witte Walvis hem komt redden van de eenzaamheid en maakt een prachtig lied voor hem. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het lied van de blauwe pinguïn

 • Prinses Arabella en de keukenprins

  Mylo Freeman

  Prinses Arabella lust wel taart maar geen groente. Maar dan komt de keukenprins naar het paleis. Hij neemt Arabella en haar vriendjes mee naar de moestuin en laat zien wat daar allemaal groeit. Ze mogen zelf een recept verzinnen en een gerecht maken. Wat zal Arabella kiezen? Prentenboek met kleurrijke aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Prinses Arabella en de keukenprins

 • Hallo Teckel Tom!

  Bette Westera, Noëlle Smit

  De kleine teckel Tom ligt samen met zijn broertjes en zusjes bij mama in een doos. Dan gaat de bel. Twee vreemde mannen kiezen Tom uit om mee te nemen naar hun dochter Saar. Zal Tom gelukkig worden in zijn nieuwe huis? Prentenboek met kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hallo Teckel Tom!

Lees Voort!

Met de campagne Lees voort! roept De Leescoalitie alle grootouders van Nederland op om hun liefde voor lezen door te geven.
Er zijn zo’n 3,4 miljoen opa’s en oma’s in Nederland, waarvan 76 procent met kleinkinderen onder de twaalf jaar. Een groot deel van hen brengt regelmatig tijd met ze door. Een derde van de grootouders heeft een vast oppasmoment met zijn kleinkind en meer dan de helft ziet zijn kleinkind tenminste een keer per week.

De Leescoalitie roept grootouders op om het goede voorbeeld te geven, door tijdens oppasmomenten vaker voor te lezen, of hun kleinkind stimuleren zelf te lezen of met ze naar de boekhandel of bibliotheek gaan. Veel grootouders zien hier het belang van in, zo blijkt uit onderzoek, maar doen dit nog (te) weinig. Hier wil De Leescoalitie verandering in brengen, samen met het team ambassadeurs.


In opdracht van de Leescoalitie voerde GfK onderzoek uit naar (de invloed van) de betrokkenheid van grootouders bij de leesopvoeding van hun kleinkinderen. Lees het onderzoek hier