6 tips om van voorlezen een feestje te maken

6 voorleestips

Voorlezen is leuk én gezellig! Maar hoe maak je er nu echt een feestje van voor je kind maar ook voor jou? Hier geven wij zes voorleestips.

1. Bekijk de voorkant van het boek

Bekijk samen de kaft van het boek en praat over wat je ziet. Bedenk met je kind waar het boek over zal gaan. Zie je bijvoorbeeld een olifant? Of een tijger? Bespreek ook de titel, de schrijver en de illustrator. Je kind krijgt op deze manier interesse in het boek, activeert zijn voorkennis en komt in de voorleesstemming!

2. Voorspel de rest van het verhaal

Stop tijdens het verhaal met voorlezen en laat je kind voorspellen wat er zal gaan gebeuren. Lees daarna verder en controleer samen of de voorspelling klopte. Kinderen worden hierdoor nieuwsgierig hoe het verhaal verder gaat en ontwikkelen hun fantasie beter.

3. Laat het kind reageren op het verhaal

Stimuleer je kind om tijdens het voorlezen te reageren op het verhaal. Dit kan je doen door af en toe een stilte te laten vallen, iets aan te wijzen of door een vraag te stellen. Ga kort in op de reactie. Reageer zelf ook af en toe op het verhaal of op een illustratie (‘Wow, zie je hoe groot die beer is?’). Zo leert je kind nieuwe verbanden te leggen.

4. Wat doe je met moeilijke woorden?

Kinderen kunnen moeilijke woorden meestal wel aan. Vaak begrijpen ze door het verhaal wel wat die woorden betekenen. Je kunt een woord soms eenvoudig uitleggen. Ook kun je een moeilijk woord soms duidelijk maken door het aan te wijzen op een tekening in het boek.

5. Herhalen is belangrijk

Voor kinderen is herhaling heel belangrijk. Dus lees datzelfde boek gerust vaker voor. Kinderen vinden het fijn om te weten wat er komt. Herhaling is goed voor het geheugen, de woordenschat en om nieuwe informatie een plek te geven.

6. Plezier in lezen

Laat ook jouw plezier in lezen zien! Praat vol enthousiasme over boeken, lees zelf boeken in het bijzijn van je kind en ga samen naar de Bibliotheek of boekhandel.

Meer over de Nationale Voorleesdagen