Lekker reizen via deze boeken

Gepubliceerd op: 12 juli 2022 12:09

Waarom op reis gaan als je het land of de plek ook kunt bezoeken via een boek?

Sommige verhalen zijn zó goed geschreven dat je je even helemaal waant in het land. En andersom natuurlijk! Ga je op reis naar een bepaalde plek en zoek je nog wat reisinformatie, alleen wil je dat niet halen uit een reisboek? Probeer dan één van deze boeken eens, wij geven je tips.


Ierland

In een dronken bui sluit Tony Hawks een idiote weddenschap af: hij zal binnen een maand alle uithoeken van Ierland aandoen, liftend met een koelkast. In dit boek beschrijft hij zijn lotgevallen tijdens hun tocht van Dublin naar Tory Island in het uiterste noorden, Letterfrack in het westen, Clear Island in het diepe zuiden, en weer terug naar Dublin.

Santiago de Compostella

Amateurpelgrim Tosca Niterink en haar dans- en wandelpartner Anita Janssen (Annie voor intimi) liepen, gewapend met potlood, papier en zwaar camerageschut, de 'zilverroute' . Een 1200 kilometer lange uitputtingsslag die begint in Granada en dwars door het barre, eenzame, verzengend hete Spanje omhoog klimt naar Santiago.

Van Marseille naar Parijs

‘Kom Atir kom’ is de geschiedenis uit 1827 over de legendarische voetreis van Marseille naar Parijs om de giraf Zoraféh - een geschenk van de pasja van Egypte - naar de Franse koning te begeleiden.

 • Agnita de Ranitz Kom Atir kom

  In 1827 begeleidt een zoöloog met enkele begeleiders een giraffe van Marseille naar Parijs, waar het bijzondere dier in een dierentuin zal worden ondergebracht.

  Gedrukt boek

Suriname

Nederland, eind 17e eeuw. Om te ontsnappen aan de beklemming van haar ongelukkige huwelijk probeert de Duitse schilderes en natuuronderzoeker Maria Sibylla Merian opnieuw te beginnen in Amsterdam. Haar grote droom is om van hier een oversteek te maken naar het verre Suriname.

Suriname

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

 • Raoul de Jong Jaguarman

  Een zoektocht naar de zwarte voorouders in Suriname van de auteur (1984) en de spirituele betekenis van het bestaan, tevens een reis door de geschiedenis...

  Gedrukt boek

Japan

Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende verjaardag weg van huis om te ontsnappen aan zijn onmogelijke vader. Nakata, een man op leeftijd die als voornaamste bezigheid het zoeken naar weggelopen katten heeft, is nooit volledig hersteld van een bizar jeugdtrauma. Terwijl hun verhalen zich ontvouwen praten katten met mensen, vallen vissen uit de lucht, en wordt een brute moord gepleegd, maar de identiteit van zowel dader als slachtoffer is een groot raadsel.

 • Haruki Murakami Kafka op het strand

  Het leven van een 15-jarige jongen die van huis is weggelopen, loopt parallel aan dat van een oude man die op zoek is naar de openingssteen die een andere...

  Gedrukt boek