Suzanne tipt: In de spotlights

Gepubliceerd op: 4 maart 2022 11:00

suzanne tipt

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer een schrijver en een illustrator in de spotlights.

Schrijver in de spotlight: Susin Nielsen

Sommige schrijvers verdienen gewoon een podium, zodat meer mensen hun boeken leren kennen. Schrijvers die je zó goed vindt dat je uitkijkt naar een volgend boek. Zo’n schrijfster is voor mij Susin Nielsen. En ja, er is een nieuw boek: Iets heel bijzonders.

Nielsen schrijft vlot en grappig: haar boeken zijn leuk voor jongeren én volwassenen. Ze gaan over bijzondere jongeren, vaak buitenbeentjes, die het niet makkelijk hebben maar die de lezer meteen voor zich weten te winnen.  

Fijne combi

De onderwerpen in de boeken van Nielsen geven stof tot praten, maar er is ook altijd een feelgood factor. En leuk voor tieners: de hoofdpersonen maken altijd wel iets gênants mee.

Het eerste boek dat ik van deze schrijfster las was Woordnerd over Ambrose die door zijn moeder van school wordt gehaald omdat hij te erg wordt gepest (en bijna doodgaat aan een pindavergiftiging). Hij woont in het souterrain onder het huis van een Grieks echtpaar. Dan komt hun zoon Cosmo thuis, net uit de gevangenis. Een gemeenschappelijke liefhebberij (Scrabble) en een geheim uitstapje naar de scrabbleclub: een perfect recept voor een bijzonder verhaal over pesten, vriendschap en liefde.

Adres onbekend is misschien wel mijn favoriete boek. Want hoe hou je voor je klasgenoten geheim dat je niet in een huis woont maar in een búsje? Geen douche, geen plek om klasgenoten mee naartoe te nemen na school… Felix (13) verzint iets waardoor hij het probleem misschien kan oplossen.

Nielsen schrijft boeken voor kinderen in de bovenbouw van basisonderwijs en de eerste klassen van de middelbare school. In de bieb vind je haar boeken in de B (9-12 jaar), C (12+) en D-kast (15+).

De boeken van Susin Nielsen

Illustrator in de spotlight: Linde Faas

Ik schrijf meestal over de inhoud van boeken, maar het oog wil ook wat. En de illustraties van Linde Faas zijn echt fantastisch. Sfeervol, kleurrijk, grappig… Ze zijn zo mooi dat ze soms twee bladzijden in een boek beslaan. Linde Faas is ook auteur van prentenboeken.

Als jij net als ik verliefd bent geworden op Gozert en Luna, dan is dat vast niet alleen door hoe mooi de schrijver Pieter Koolwijk hen heeft neergezet. Door de illustraties van Linde Faas word je helemaal meegenomen en aangemoedigd om op te gaan in je fantasie. Echt genieten!

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (12 en 14). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.