Het voorleeshuisje

Gepubliceerd op: 4 mei 2022 12:00

Mascha voor het Vertelhuisje

Het Voorleeshuisje is een voorlees- en activiteitenhuisje waar jonge kinderen kunnen luisteren, onderzoeken en hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Samen met jou!

Het huisje heeft een vast concept: een prentenboek, een decor en spelmogelijkheid. Het huisje staat in de Bibliotheek en je kunt hier gratis gebruik van maken als jij met je kind in de bieb bent! We spraken Mascha, de bedenker, over Het Voorleeshuisje.

Voor wie is Het Voorleeshuisje?

“Het Voorleeshuisje is vooral bedoeld voor jonge kinderen én hun ouders of verzorgers om gezellig samen dit kleinschalige avontuur aan te gaan. Zo staan er stoelen bij het huisje en kun je er samen met jouw kind voor gaan zitten. Elke acht weken zal Het Voorleeshuisje aangepast worden met een nieuw thema en prentenboek.” 

Waarom is het goed om gebruik te maken van Het Voorleeshuisje?

“Door Het Voorleeshuisje te gebruiken moedig je op een speelse manier de taalontwikkeling van jonge kinderen aan. Daarnaast heeft het huisje altijd een actueel thema. Door gebruik te maken van Het Voorleeshuisje leer je als ouder ook om op een andere manier met prentenboeken te werken. Zo kun je er thuis ook verder mee aan de slag!”

Hoe reageren kinderen?

“Kinderen reageren heel enthousiast op Het Voorleeshuisje. Zo horen we regelmatig dat kinderen uitkijken naar een ‘nieuw Voorleeshuisje’ en dat ze direct naar het huisje gaan als ze in de bieb komen. Laatst zag ik een kind met een ouder zitten, met allebei een conducteurspet op, ‘rijdend’ met het treintje. Ze lazen samen het prentenboek ‘De Stationsmuis’. Op deze manier zie je dat ze helemaal in het verhaal opgaan.”

Welke Voorleeshuisjes kunnen wij nog verwachten komende tijd?

Mijn eigen boekheldin zal terugkomen dit jaar: Pippi Langkous!   Daarnaast zijn wij aan het kijken naar meer diversiteit in Het Voorleeshuisje. Want hoe fijn is het dat we juist allemaal anders zijn! 

Ook Het Voorleeshuisje uitproberen? Je vindt Het Voorleeshuisje in de Bibliotheek Haarlem Centrum en in Haarlem Noord. 

  • Pip Jones, Sara Ogilvie Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

    De wat onzekere Sara Snufje doet mee met een uitvindwedstrijd. Iedereen probeert iets bijzonders te verzinnen. Sara wil een machine bouwen waarmee ze de wereld mooier kan maken. Maakt ze kans op de hoofdprijs? Vierkant prentenboek met kleurrijke, grappige illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

    Fictie, Kinderboek

    Nederlands, 32 ongenummerde pagina's, Lemniscaat, Rotterdam, 2020

    Gedrukt boek