Kan mijn kind dit boek lezen? Doe de vijfvingertest!

Gepubliceerd op: 18 juli 2019 13:37

vijfvingertest

Past dat ene boek wel goed bij je kind? Soms kunnen kinderen een te lastig boek uitkiezen. Een goede manier om te kijken of het boek wel bij het leesniveau van je kind past is de vijfvingertest.

Kies een pagina uit het boek

Laat je kind een pagina uit het gekozen boek rustig doorlezen. Hierbij moet hij vijf vingers omhooghouden. Bij elk woord dat hij niet begrijpt of niet goed kan lezen, gaat er een vinger naar beneden.

Alle vingers naar beneden?

Dan is het boek waarschijnlijk te moeilijk voor je kind en staan er te veel woorden in die hij nog niet begrijpt of niet goed kan lezen. Kies in dat geval een ander boek en voer de vijfvingertest nog eens uit.

Niet alle vingers naar beneden?

Dan past het boek hoogstwaarschijnlijk goed bij het leesniveau van je kind en kan hij beginnen met lezen. Mocht je twijfelen, doe de vijfvingertest nog eens op een andere pagina.

Waarom de vijfvingertest?

Als kinderen boeken lezen die ze te moeilijk vinden of waarbij ze constant worden opgehouden door een lastig woord, kan dat hun leesplezier in de weg staan. Leesplezier is heel belangrijk, want het zorgt ervoor dat je kind een positieve leeservaring krijgt en daardoor vaker een boek erbij pakt.

In onze collectie kun je kijken welke boeken je kunt lenen of reserveren.

Gratis lid tot 18 jaar!

Zijn je kinderen nog geen lid van de bieb? Meld ze dan nu aan en vermeld de kortingscode WJGD21-22 op het aanmeldingsformulier. Je betaalt dan geen inschrijfkosten en bent gratis lid.

Als lid kun je gebruikmaken van talloze boeken zoals voelboekjes, prentenboeken en Makkelijk Lezen Plein boeken. Maar ook handige online diensten zoals Junior Einstein en digitale prentenboeken vallen onder je abonnement.

We hebben 10 vestigingen, zo is er altijd eentje bij jou in de buurt!

Ja, ik wil een gratis jeugdabonnement