Digitale geletterdheid

Wil je op school aan de slag met informatievaardigheden en mediawijsheid? De Bibliotheek biedt verschillende educatieve programma's aan.

Groep 5: Geheimen in de bieb

Een speurtocht door de Bibliotheek. Aan de hand van vragenkaarten ontdekken de kinderen de geheimen van de bieb. Waar vind ik een boek over de ruimte? Hoe zit het met de alfabetische volgorde van boeken in de kast? En wat zit er in dat geheimzinnige doosje waar dat ene gedicht over gaat? Kan de klas de kluis openen? 

Groep 6: Speurtocht door Nederland

Met gerichte opdrachten over Nederland gaan de kinderen in de Bibliotheek aan de slag met informatievaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld welke zoektermen je gebruikt als je op Google zoekt. En ontdekken of het wel zo handig is om altijd te kiezen voor een zoekmachine als Google als ze naar informatie zoeken voor hun werkstuk of spreekbeurt. 

Groep 7: Ben jij bestand tegen nepnieuws?

Hoe moet je als kind onderscheid maken tussen echt en nepnieuws en waaraan herken je dit? Wat zijn nepprofielen en waarom zijn deze er? En hoe zit het met de honderden volgers en likes op social media, zijn die allemaal echt?