Even kennismaken met... Jacqueline

Jacqueline

Jacqueline is vrijwilliger bij de Taalsoos van de Bibliotheek Zandvoort en weet hoe het is om in een onbekend land te wonen.

#vrijwilligersbijdebieb

Jacqueline Blom organiseert sinds een paar jaar met drie andere vrijwilligers de Taalsoos in Zandvoort. Elke maandagochtend komt er een groep mensen samen die Nederlands willen oefenen. Jacqueline vertelt: “Er komen voornamelijk Syrische vrouwen en enkele Palestijnse en Somalische vrouwen. Ze hebben de inburgering gedaan maar te weinig Nederlandse contacten om de taal te blijven oefenen.We organiseren de Taalsoos in een gebouw waar drie scholen zitten. Dus nadat de vrouwen hun kinderen naar school hebben gebracht, kunnen ze van 8:30 tot10:00 samenkomen om te praten over een bepaald thema. 

Taal is onmisbaar om mee te komen

Om Nederlands te praten, moeten velen van hen echt over een drempel heen. Ik merk dat ze steeds meer zelfvertrouwen krijgen doordat ze elkaar zo regelmatig zien.” Zelf heeft Jacqueline vijf jaar in Maleisië gewoond, dus ze weet hoe het is om ergens te wonen waar je de taal niet spreekt. “Om mee te kunnen doen in een samenleving is het spreken van de lokale taal de belangrijkste voorwaarde. Mijn man is Maleisisch, dus ik zie van dichtbij waar hij in Nederland tegenaan loopt.
Ik zet me graag in voor de Taalsoos omdat ik het belangrijk vind dat mensen mee kunnen doen in de samenleving.” Ze heeft met de andere vrijwilligers een nauwe band opgebouwd. Helaas kunnen ze elkaar momenteel niet live zien vanwege de coronamaatregelen. Ook de Taalsoos gaat daarom niet in de originele vorm door. Dus worden er zo veel mogelijk gesprekken alsnog via videobellen gevoerd. “Ik haal er zoveel energie uit! Het is zo fijn om elkaar live te zien, dus we missen het nu ook allemaal, het samenkomen. Hopelijk kan dat gauw weer.”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau

Jacqueline

Meer Jaarverslag 2020