Even kennismaken met... Marlies

Marlies

Marlies werkt als vrijwilliger bij Digitaal Sterk! en vindt het erg dankbaar werk om mensen zelfredzamer te maken.

#vrijwilligersbijdebieb

Marlies Faase werkt als vrijwilliger bij Digitaal Sterk!, een samenwerkingsverband met DOCK en Haarlem Effect, dat als doel heeft mensen digitaal op gang te helpen. Marlies vertelt: “Ik heb jarenlang als verpleegkundige en leidinggevende gewerkt en ging in januari 2020 met pensioen. Ik wilde graag als vrijwilliger aan de slag en de oproep van de Bibliotheek voor Digitaal Sterk! sprak me gelijk aan. Ik vind het namelijk heel fijn om mensen verder te helpen. 

Hulp bij computer en meer

Na een serieuze selectieprocedure zijn we in september 2020 gestart met een groep van 16 vrijwilligers. We waren blij verrast door de hoeveelheid aanmeldingen van mensen die hulp nodig hadden! We helpen hen bij het gebruiken van een computer, tablet of smartphone.
Dat zijn vooral veel ouderen. Zo was er een oudere dame die wilde weten hoe ze dingen kon opslaan in mappen op haar computer. Daar helpen we haar dan bij. Er komen bovendien mensen met Nederlands als tweede taal. Mogelijk zijn er ook laaggeletterde mensen bij. Ik ben blij dat ik nu weet, dankzij een workshop van de bibliotheek, dat ik deze mensen kan doorverwijzen naar andere programma’s van de bieb. 

Dankbaar en leuk werk

Door corona werk ik nu op afstand en begeleid ik een mevrouw via videobellen. Ze wilde graag leren hoe ze Marktplaats kan gebruiken en online vliegreizen kan boeken. Ook kwam ze op elke website tegen dat ze cookies moest accepteren, waarvan ze niet wist wat dat waren. Dat heb ik haar vervolgens uitgelegd, zodat ze nu beter weet hoe ze daarmee kan omgaan. Het is erg dankbaar werk en bovendien leuk om te doen!”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau

Marlies

Meer Jaarverslag 2020