Groot Dictee

Schrijf ook mee met het Groot Dictee

Is het 'spellen' of 'spelen'? Een letter meer of meer: het is een wereld van verschil. Spelen, dat doen we zeker op zaterdag 2 november. Met taal. En ook spellen! Tijdens Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, live op de radio vanuit de Doelenzaal in de Bibliotheek Haarlem Centrum. Luister en schrijf je mee?


Wist je dat...

boekenstapel

Wist je dat we het grootste woordenboek ter wereld hebben? Het Woordenboek der Nederlandsche Taal bestaat maar liefst uit 40 delen. In ruim 45.000 bladzijden lees je alles over de geschiedenis van het Nederlands van 1500 tot 1976.

Ezelsbruggetjes

Spellen. Wordt, wort of word je er helemaal gek van? De Staat legt je met alle liefde - en een beetje gitaargeweld - uit hoe het zit. Om nooit meer te vergeten, dit ezelsbruggetje voor het gebruik van 'd' of 'dt'. Snap je het nu?

Oeps... een foutje

foutje

Waarom gaat het spellen van woorden als 'gebeurt' en 'gebeurd' vaak mis? Volgens taalonderzoekers komt dat lang niet altijd omdat we de regels niet kennen. Bij woorden die hetzelfde klinken, liggen fouten nu eenmaal meer op de loer.