Hoe kies je een app uit voor je kind?

app uitkiezen kind

Er zijn al zo veel apps en iedere dag komen er weer nieuwe bij. Niet bij te houden… Toch is het verstandig om apps met beleid te kiezen.

De mediacoaches van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland helpen je een handje bij het kiezen van een app voor je kind. Waar let je op? En wanneer is de app leuk genoeg voor je kind?

De app sluit aan

Kies een app die aansluit bij de belevingswereld van je kind. Er wordt heldere taal gesproken, de tekst is duidelijk en wordt – als het even kan – voorgelezen als je kind zelf nog niet kan lezen.

Mooi uiterlijk

De app moet er aantrekkelijk uitzien. Liefst niet met te veel tekst, dan wordt het onduidelijk voor je kind. Grapjes in de app zijn juist wel goed. Verder moet je niet direct alle reclame in beeld zien. Als je wel reclame ziet, moet het voor je kind duidelijk zijn dat het reclame is en geen onderdeel van het spelletje.

Met beloningen

Als je een app downloadt waarin je kind een beloning krijgt als hij verder is in het spel, werkt dat motiverend. Kijk dus of het spelletje ‘levels’ heeft.

Informatie voor ouders

De app moet genoeg informatie bevatten voor de ouders of opvoeders: waar het spelletje gemaakt is en door wie, maar ook wat het doel van het spel is bijvoorbeeld.

Technisch goed

De app moet goed in elkaar zitten: goed geluid, een snelle laadtijd en met correct taalgebruik. Een spel vol spelfouten wil je natuurlijk niet aan je kind geven.

Privacy

De app moet rekening houden met de privacy van je kind. Voor veel apps moet je betalen en dat kan afschrikken. Toch lever je bij gratis apps vaak ook iets in: je privacy. Vrijwel altijd moet je persoonsgegevens invullen of inloggen met Facebook bijvoorbeeld. Ook krijg je veel reclame te zien en wordt bijgehouden of je daarop klikt. Bij een betaalde app heb je dit niet of in veel mindere mate.