Boekentip: Middernachtbibliotheek

Gepubliceerd op: 15 juli 2022 11:00

De boekentip van...Hannelore

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Anne, medewerker dienstverlening bij de Bibliotheek.

Waar gaat Middernachtbibliotheek over?

De hoofdpersoon Nora, een jonge vrouw van 35, is teleurgesteld in zichzelf. Ze twijfelt over de keuzes die ze heeft gemaakt. Nadat ze achter elkaar haar baan in een platenzaak en haar enige leerling die ze pianoles geeft verliest, is ze ervan overtuigd dat ze haar leven heeft verknald en dat dat niet meer ongedaan gemaakt kan worden.


Als ze besluit dat het genoeg is geweest en dat ze niet eens meer mag proberen om haar leven zin te geven, komt ze in de middernacht bibliotheek terecht. Hier krijgt ze de kans om juist te ontdekken wat er wel toe doet.
In de middernachtbibliotheek ziet ze de bibliothecaris Mevrouw Elm weer, waarmee ze op de middelbare school schaakte. Mevrouw Elm laat Nora zien dat er een oneindig aantal paralelle levens bestaan en dat ze die kan ervaren door een boek op te pakken. Ze pakt een heleboel boeken en leert wat ze waardevol vindt.

Onderschat nooit het grote belang van kleine dingen.

Verrassend

Het boek verraste me, terwijl ik ook van mensen heb gehoord dat ze het juist voorspelbaar vonden. Ik dacht namelijk dat het verhaal vooral erg zwaar zou zijn, omdat de hoofdpersoon zo enorm somber is in het begin. Maar ik vind het juist inspirerend en optimistisch. Voor mij gaat het verhaal over dat alles ertoe doet, hoe klein ook. Het is makkelijk om spijt te hebben van de keuzes die je hebt gemaakt. Het is zinvoller om je te richten op alle bijzondere kleine momenten en interacties die eigenlijk heel groot zijn. Dat klinkt misschien als een cliché en ook erg simpel, maar ik houd ervan als schrijvers het leven niet ingewikkelder maken dan nodig.

De tip van Anne

 • Matt Haig Middernachtbibliotheek

  Na een zelfmoordpoging komt een jonge vrouw terecht in een andere dimensie: een soort bibliotheek waarin de boeken haar de kans geven parallelle levens...

  Gedrukt boek

 • Matt Haig Middernachtbibliotheek

  Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek...

  E-book

 • Matt Haig Middernachtbibliotheek

  Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek...

  Luisterboek (digitaal)