Boekentip: Fernando Ricksen De finale strijd

Gepubliceerd op: 11 augustus 2021 15:30

De boekentip van Arno

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Arno, medewerker dienstverlening bij de Bibliotheek.

“Mijn tip gaat over de voormalige profvoetballer en Nederlands International Fernando Ricksen. Die na een 6 jaar lange strijd overleed aan de spierziekte ALS.
Op 30 0ktober 2013 keek ik DWDD… een moeilijk verstaanbare, langzaam pratende en een gebroken Fernando die moeilijk kon zeggen dat hij de vreselijke spierziekte ALS heeft.”

Zes delen

“Het boek is in zes delen opgedeeld. Vanaf het moment dat hij klachten krijgt en hoort ernstig ziek te zijn en niet lang meer te leven heeft, tot aan zijn overlijden. Je leest de ongelofelijke strijd (vechtlust), ruzies, humor, het langzaam aftakelen en uitvallen van zijn lichaam en alle ziekenhuis en hospice momenten. De ontmoetingen met andere ALS-patiënten de mooie band die hij met zijn vrouw en kind heeft die hij in de jaren daartussen met ons deelt aan de hand van schrijver en beste vriend Vincent de Vries, zijn vrouw Veronika en dochter Isabella.

Je wordt meegenomen in het (ruige) leven van Fernando dat bestond uit een jongensdroom die uitkwam: profvoetballer worden, het verdienen van heel veel geld, verslaafd aan drank en vrouwen en drugs (wat hem uiteindelijk een jaar schorsing opleverde).

Hij was een bikkelharde rechtsback die vocht voor elke bal (vele prijzen in zijn actieve carrière pakte) en die voor opruiing op het veld zorgde en heel geliefd werd bij zijn clubs en supporters. Zoals hij in het veld was, was hij ook buiten het veld een vechter tegen de meedogenloze slopende ziekte.

Je leert de voetballer Fernando Ricksen hoe hij werkelijk was. Velen kennen het moment dat hij live op tv in de DWDD vertelde dat hij de spierziekte ALS heeft en daaraan dood zal gaan. (Dit leverde bij mij letterlijk tranen en kippenvel op) een aandoenlijk moment van een stoere sterke man die zo kwetsbaar en intens overmand werd door verdriet, raakte mij evenals zijn overlijden.

Wetende dat Fernando zal gaan sterven is voelbaar in dit boek, zowel de mooie momenten evenals de verdrietige en de boze golvend op en neer in dit aangrijpende verhaal.”

Het was ALS, de gevreesde spierziekte. Maar opgeven, dat doe ik zeker niet. Heb ik nooit gedaan. Niet als voetballer, niet als mens. Dat is nu niet anders. Ooit zal er iemand zijn die deze vreselijke ziekte zal overwinnen en verslaan. Laat mij dan maar de eerste zijn.

— Fernando Ricksen

ALS

“Ik raakte geïnteresseerd in dit boek mede door de ziekte. Wat hield ALS in en wat doet deze ziekte? Maar ook omdat ik meer van de persoon Ricksen en zijn leven wilde weten.

De mooie harde humor die deze man had, zowel voor als tijdens zijn ziekte, heeft mij vaak een glimlach bezorgd tijdens het lezen. De mooie interacties met zijn vrouw, kind, vrienden en supporters, je leest overal terug dat Fernando veel meer was dan alleen een voetballer. De nare ziekte overwinnen is hem niet gelukt, maar hij heeft ALS wel zes jaar lang in het daglicht kunnen plaatsen.”

Voetbalboeken

“Ik houd van biografische boeken en dan met name als het over voetbal gaat. Je hebt vaak een oordeel over iemand die je vaak ziet op tv, in het nieuws op in de krant, maar het echte verhaal achter en rondom de persoon kom dan niet te weten. Bij een biografisch boek krijg je toch iets meer een inkijk in iemands leven.”