Boekentip: 't Hooge Nest

Gepubliceerd op: 11 december 2020 16:15

De boekentip van...

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Martha, medewerker bij de Bibliotheek.

Voor, tijdens, na

Het boek bestaat uit 3 delen, het leven voor, tijdens en na ‘t Hooge Nest.

De Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper werken tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Wanneer het te gevaarlijk wordt zoeken ze een nieuwe woonplaats, eerst in Bergen en vervolgens in het huis ’t Hooge Nest” in het Gooi. Dit is het huis waarin de auteur, Roxane van Iperen, nu zelf woont. Tijdens hun verbouwing ontdekt van Iperen de onderduikplekken in het huis en ze besluit het te gaan onderzoeken.

Janny en Lien runnen in de tweede helft van de tweede wereldoorlog in dit huis een onderduikadres. Vanuit de villa organiseerden ze het illegale verzetswerk en werd de villa een toevluchtsoord voor steeds meer onderduikers. Gevaarlijk, want de omgeving zit vol foute Nederlanders. In het huis ernaast wonen bijvoorbeeld belangrijke NSB’ers. Toch houden de onderduikers de moed erin, ze maken muziek, spelen toneel en de kinderen spelen in het bos.

Uiteindelijk wordt ‘t Hooge Nest verraden (zoals ook op de achterflap te lezen is). En iedereen die in het huis is wordt weggevoerd naar Kamp Westerbork. Vervolgens lees je het aangrijpende verslag hoe het verder met de zussen en de anderen is gegaan. Tijdens hun gevangenschap leren ze de familie Frank kennen.

Quote uit ‘T Hooge Nest:

We hebben gedaan wat we moesten doen, wat we konden doen, niets meer en niets minder.

— Janny Brandes-Brilleslijper

Aangrijpend en indringend

“Het is een waargebeurde geschiedenis. Een ontroerend boek. Je wordt meegenomen in het verhaal van de zussen Janny en Lien en hun gezinnen. Zo intens om het samen- en overleven in de villa te lezen. Zoals ze in heel moeilijke omstandigheden ook hulp boden aan andere onderduikers en doorgingen met verzetswerk buiten het huis. Aangrijpend en indringend zijn de gebeurtenissen als controles en huiszoekingen.
In het laatste deel van het boek lees je de verschrikkingen van het kamp, hun doorzettingsvermogen en onderlinge band. Het zorgen voor elkaar heeft hen gered. Ik heb zoveel respect voor de moed, en de overtuiging waarmee Janny en alle andere verzetsmensen de mensen hielpen te overleven. Dit boek is een absolute aanrader.”

 • Roxane van Iperen 't Hooge Nest

  Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

  Gedrukt boek

 • Roxane van Iperen 't Hooge Nest

  'Wanneer er gevochten moet worden, moet er maar gevochten worden. Je kunt jezelf niet ontrouw worden. Je kunt jezelf ook niets wijsmaken. We stonden ervoor. We hebben gedaan wat we moesten doen, wat we konden doen. Niet meer en niet minder.' Janny Brandes-Brilleslijper Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper...

  Luisterboek (digitaal)

 • Roxane van Iperen 't Hooge Nest

  Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

  E-book