Onze boekentips over de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op: 29 april 2021 10:00

Bominslag Nagtzaamstraat, hoek Da Costastraat, ziende naar het oostan, op 16 april 1943 om 18 uur 53, door: Valks, H.J.M. (1887-1955), Noord-Hollands Archief / Beeldcollectie van de gemeente Haarlem, NL-HlmNHA_1629

De Tweede Wereldoorlog is in Nederland een van de meest geliefde boekenonderwerpen. De keuze is zogezegd reuze. Best lastig welke boek je dan moet kiezen. Medewerkers van de bieb geven hun favoriete boekentips door (e-books!). Zo kun jij ze direct lenen.

De boekentip van Kirsten

Ik heb een zwak voor dagboeken en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Met dagboeken ga je van een grote gebeurtenis naar een zeer persoonlijk intiem verhaal. Het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch bleef mij na het lezen nog heel lang bij. Haar woorden komen pijnlijk hard binnen. Het is een uniek document dat prachtig geschreven is. Haar laatste wens is gelukkig in vervulling gegaan.

De boekentip van Martha

Het is een waargebeurde geschiedenis. Een ontroerend boek. Je wordt meegenomen in het verhaal van de zussen Janny en Lien en hun gezinnen. Zo intens om het samen- en overleven in de villa te lezen. Zoals ze in heel moeilijke omstandigheden ook hulp boden aan andere onderduikers en doorgingen met verzetswerk buiten het huis. Aangrijpend en indringend zijn de gebeurtenissen als controles en huiszoekingen.

 • Bekijk details van 't Hooge Nest Roxane van Iperen 't Hooge Nest

  Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

  E-book

 • Bekijk details van 't Hooge Nest Roxane van Iperen 't Hooge Nest

  'Wanneer er gevochten moet worden, moet er maar gevochten worden. Je kunt jezelf niet ontrouw worden. Je kunt jezelf ook niets wijsmaken. We stonden ervoor....

  Luisterboek (digitaal)

De boekentip van Karen

"Het is een weinig bekende geschiedenis over Zuid-Afrikaanse soldaten, zwart, wit en bruin, die gezamenlijk strijden in Noord-Afrika met de geallieerden en als krijgsgevangenen weggevoerd worden naar Italië en ten slotte in Polen te werk worden gesteld. Ook de rassenscheiding binnen het Cape Corps wordt uitgebreid belicht."

De boekentip van Linda

“Vooral het tijdsbeeld, van hoe men na de oorlog met elkaar omging vond ik indrukwekkend. En in een paar verhalen komt het mededogen naar de kinderen die nu de oorlog meemaken naar voren. Geen standaard boek. Een boek waarover je nadenkt. Een pareltje!”

 • Bekijk details van Oorlogskinderen Coen Verbraak Oorlogskinderen

  Ze moesten onderduiken, leefden in angst omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, ze hadden foute ouders, of waren kind van een Duitse soldaat; in Oorlogskinderen...

  Luisterboek (digitaal)

De tip van Arno

"De manier waarop Edith haar verhaal met zoveel gevoel op papier heeft kunnen zetten met daarin een psychische handdruk heb ik tot nu toe nooit eerder gelezen. Eigenlijk is het niet alleen een oorlogsboek en dat maakt het wat mij betreft een heel mooi uniek boek met quotes die Edith zelf heeft toegepast in haar leven. Toen en nu.
Het is meer dan een oorlogsboek, het is een boek met een goud randje.”