Geschikt voor iedere reiziger

Gepubliceerd op: 9 september 2019 14:00

Geschikt voor iedere reiziger

Lezen is leuk en kun je overal en altijd doen. Met een lekker boek ga je op reis zonder dat je een trein of vliegtuig hoeft te nemen: je gaat gewoon op reis in een mooi verhaal! Maar wat nou als je onderweg niet vooruit komt omdat je op een zandweggetje rijdt? Dat leest helemaal niet lekker. Wat nou als een boek voor jou helemaal geen leuke reis is omdat je lezen moeilijk vindt?

We vragen het Suzanne de Haas-Lor, zij is leesconsulente bij de Bibliotheek.

Suzanne, hoe kunnen kinderen die lezen moeilijk vinden toch ook die leuke reis in een boek maken?

MLP logo

“Ga eens kijken op het Makkelijk Lezen Plein in de Bibliotheek! De MLP- boeken zijn namelijk speciaal geselecteerd voor deze kinderen omdat ze minder tekst en meer plaatjes hebben. En dat zijn echt geen kleuterboeken ofzo. Boeken als Tom Groot of Het leven van een loser staan er ook tussen. Daarnaast vind je er veel informatieboeken tussen met foto’s en tekeningen.”

Heb je nog meer tips voor geschikte boeken?

“Strips natuurlijk. En ja dat zijn ook boeken! Of weetjesboeken over een onderwerp dat je interessant vindt. En wat dacht je van series als De waanzinnige boomhut. Deze zijn ook heel geschikt omdat je dan na het eerste deel weet over wie het gaat en dan zijn de volgende delen vaak makkelijker te lezen.
En heb je even geen zin in lezen, luister dan eens naar een luisterboek in de LuisterBieb.”

Een luisterboek, maar dat is toch geen lezen?

“Ja, die reactie krijg ik wel vaker. Luisterboeken dragen ook echt bij aan je ontwikkeling. Ook al lees je misschien niet, je hoort wel nieuwe of misschien meer moeilijke woorden. Dus het is goed voor je taalontwikkeling én voor de ontwikkeling van je fantasie! Wat ook leuk is dat je in de LuisterBieb boeken vindt waar je lezend misschien niet doorheen komt, maar luisterend wel. Zo kun je toch meepraten met je vrienden over bijv. die spannende De Grijze jager serie. En misschien dat je na het luisteren toch eens denkt, ik ga het weer eens lezend proberen…”

En meeluisterboeken, wat zijn dat?

“Een meeluisterboek is een boek met een QR-code erin die je kunt scannen op de computer. Dan leest de computer het vervolgens voor en dan kun jij meelezen. Het is echt iets anders dan een luisterboek, want de tekst wordt heel langzaam voorgelezen, op het tempo dat je zelf leest. Het is dus niet lekker relaxed luisteren maar echt bedoeld als hulpmiddel om mee te lezen.”

Heb je nog trucjes als je middenin een boek zit, maar het schiet maar niet op met lezen…

“Da’s natuurlijk heel vervelend, want je wil eigenlijk wel weten hoe het verhaal verder gaat. Mijn tip is om dan even aan je ouders (of broer/zus) te vragen om een stukje voor te lezen. Of lees om en om een stukje. Vaak zit de vaart er dan weer wat meer in en lees je misschien zelf verder of lezen jullie het samen uit.”

Tot slot: in welk kinderboek reis jij het allerliefst?

“Ik heb natuurlijk heel veel lievelingsboeken. Zo reis ik heel graag in een prentenboek. En prentenboeken kunnen ook echt voor oudere kinderen leuk zijn. Een van mijn favorieten is Die eland is van mij. Maar als het we het toch over reizen hebben, dan neem ik je graag mee naar het Winterhuis Hotel. Daar kun je zo naartoe!.”