Juffen geven boekentips

Gepubliceerd op: 5 augustus 2020 10:40

Heb je ook zo lekker genoten van het prachtige weer deze zomer? De leerkrachten ook! Maar nu is het weer tijd om naar school te gaan en daarom zetten wij de juffen en meesters graag in het zonnetje.

Staat jouw juf en meester er misschien tussen? Want wat zijn hun lievelingsboeken? Welke boeken raden zij écht aan? En wat vinden ze nou eigenlijk zo leuk aan lesgeven? Je leest het hier!

Juf Loes | Sint Bernardusschool | Kleutergroep

Waarom ben je juf geworden? 
Ik vind lesgeven helemaal geweldig omdat kinderen zo oprecht en puur zijn. En ik wil ze graag de belangrijke dingen uit het leven meegeven.

Wat was vroeger jouw lievelingsboek?
Mijn lievelingsboek toen ik jonger was, is het boek ‘Matilda’ van Roald Dahl. De hoofdpersoon is net als ik dol op lezen en heeft de allerliefste juf en dat is precies de reden waarom ik juf ben geworden.

Welk boek moet een kind zéker lezen?
Het boek ‘Matilda’ en de boeken van Francine Oomen in de ‘Hoe overleef ik-serie’ raad ik aan om te lezen. Heerlijke verhalen met veel raakvlakken uit het leven van kinderen.


Juf Tamara | Basisschool De Zwanebloem | Groep 3

Waarom ben je juf geworden? 
Het is heel mooi om kinderen nieuwe dingen te leren en te zien dat ‘het kwartje’ valt. Verder is het geweldig om het enthousiasme van kinderen in te zetten bij de dingen die ze graag willen leren. Ik merk dat dan alles vanzelf gaat en op die momenten verlies ik mezelf in het lesgeven. Verder is het een afwisselende baan waarin je gedurende het hele schooljaar veel met de kinderen meemaakt. Geen schooljaar is hetzelfde, en dat maakt het ook zo leuk!

Wat was vroeger jouw lievelingsboek?
Het boek Blauwe plekken van Anke de Vries heeft als kind op mij grote indruk gemaakt. Het is, helaas, nog steeds een actueel thema. Het boek heeft nog steeds een plek bij mij thuis in de boekenkast.

Welk boek moet een kind zéker lezen?
Dat is natuurlijk een hele lastige vraag. Want er zijn zoveel boeken die ik aan kan raden voor kinderen! Voor de onderbouw vind ik de reeks van ‘Krabbel en Nies’ geweldig. Een heel leuk voorleesboek maar later ook een leuk boek om zelf te gaan lezen.

Het laatste kinderboek wat ik zelf gelezen heb heeft veel indruk op mij gemaakt. Het boek ‘De zee kwam door de brievenbus’ van Selma Noort. Een spannend, indrukwekkend en waargebeurd verhaal over de watersnoodramp, een ondergeschoven thema in de kinderliteratuur (wat mij betreft). Een echte must-read dus!


Juf Wendy | Franciscus Xaveriusschool (FX) | Groep 4

Waarom ben je juf geworden? 
Voor mij is werken met kinderen het leukste wat er is. Of dat nou in een klas is met 30 kinderen of individueel (ik heb ook nog een eigen praktijk als kindercoach: Bureau Kind & Co). Kinderen zeggen wat ze denken, kijken op hun eigen manier de wereld in en hebben ontzettend veel humor. Door samen met je klas te leren, feestjes te vieren, vrienden te maken, ruzies op te lossen en creatief bezig te zijn, bouw je elk jaar weer een hele mooie band op met elkaar. Elke dag in het onderwijs is anders en het is echt heel hard werken maar ik vind het een mooi idee dat ik de kinderen iets meegeef waar ze hun hele leven mee verder kunnen.

Wat was vroeger jouw lievelingsboek?
Vroeger was er nog een 'bieb' bij de Schouwtjeslaan, ik woonde daar om de hoek. Ik ging daar als echte boekenwurm en paar keer per week naar toe dus het is moeilijk om te zeggen wat echt mijn lievelingsboek was. Het boek wat de meeste indruk heeft gemaakt en mij altijd is bijgebleven is: Het wereldje van Beer Ligthart van Jaap ter Haar. Over een jongen die door een ongeluk blind is geworden en dan weer alles opnieuw moet leren. 

Welk boek moet een kind zéker lezen?
Meester Kikker van Paul van Loon lees ik echt elk jaar voor in de klas, een geweldig boek! Maar Het zakmes van Sjoerd Kuyper en Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl zijn ook erg favoriet. Verder kennen alle kinderen die bij mij in de klas hebben gezeten het sprookje 'Van de visser en zijn vrouw (mannetje Timpetee)' omdat dat mijn favoriete sprookje is!


Ben jij ook juf of meester en wil je ook je tip doorgeven? Leuk! Stuur ons een mailtje en wij zorgen dat jouw tip erbij komt te staan. 

De boekentips van de juffen