Welke hulpmiddelen voor dyslexie zijn er

Gepubliceerd op: 5 oktober 2020 14:15

Welke hulpmiddelen voor dyslexie zijn er

Als je dyslexie hebt, heb je moeite met lezen en vind je het vaak ook niet zo leuk om te doen. Daarom zijn er allerlei hulpmiddelen om het lezen makkelijker te maken.

We praten erover met onze eigen leesconsulente Suzanne de Haas-Lor en typografiedesigner Paul van der Laan.

Makkelijk Lezen Plein

Bij de Bibliotheek is er het Makkelijk Lezen Plein (MLP), een speciale voorziening op de jeugdafdeling voor kinderen die niet zo van lezen houden of daar moeite mee hebben. “We hebben een bak waar alle boeken in liggen”, vertelt Suzanne. “Zo zie je niet alleen de ruggen, maar ook de voorkant van het boek. De boeken zijn gesorteerd op onderwerpen en thema’s. Dat zoekt veel makkelijker.”

Om het MLP optimaal te presenteren, is niet alleen het meubilair belangrijk. Beeld en kleurgebruik spelen een belangrijke rol. Er moet gezorgd worden voor een aantrekkelijke leesomgeving. “Verder zorgen we dat het fijne boeken zijn om te lezen. Kinderen met dyslexie worden ontmoedigd als ze een bladzijde zien met alleen maar letters. De bladzijden van deze MLP-boeken staan niet zo vol met alleen maar letters, maar zijn afgewisseld met plaatjes. We proberen ook ervoor te zorgen dat er grappige boeken bij staan, zodat kinderen het boek ook echt leuk vinden om te lezen. Het leesplezier is bij kinderen met dyslexie erg belangrijk, want het kost natuurlijk al extra moeite.”

Ben je benieuwd naar boeken voor kinderen met dyslexie? Bekijk dan eens onze boekencollectie van het Makkelijk Lezen Plein.

Luisterboeken

Een ander hulpmiddel voor kinderen met dyslexie is een luisterboek. “Zo kunnen kinderen een verhaal luisteren dat bij hun leeftijd past en dat ze écht leuk vinden, ook al zou het boek normaal een beetje te moeilijk zijn om zelfstandig te lezen”, vertelt Suzanne. “Ze hoeven het boek er niet bij te houden, maar ze luisteren alleen. Zo kunnen ze nog meer genieten van het verhaal.”

Een variatie hierop zijn meeluisterboeken. Het kind houdt het boek voor zich en leest mee met de stem die ze horen. “De voorleesstem is echter veel langzamer dan bij luisterboeken, dus het luistert minder prettig. Maar je kunt wél meelezen met de letters, en dat is dan weer fijn voor kinderen die moeilijker lezen”, aldus Suzanne.

Speciale boeken voor dyslexie

Bij de Bibliotheek zijn er speciale boeken te leen voor kinderen met dyslexie. Suzanne geeft als tip Een kroon voor een kanjer. “Het boek gaat over Raf van 9 jaar. Hij heeft dyslexie; hij leest heel langzaam en hij draait woorden om. De kinderen van groep 5 pesten hem daarmee. Als hij een spreekbeurt moet houden, is hij vreselijk zenuwachtig. Maar dan krijgt hij een heel goed idee: hij neemt de hele klas mee in de helikopter van zijn vader. Een kroon voor een kanjer is het eerste wetenschappelijke boek over dyslexie.”

• Liesbeth Tilanus, Monique van der Zanden Een kroon voor een kanjer

een keigave spreekbeurt

Raf (9) wordt gepest op school omdat hij niet snel kan lezen. Samen met juf Noor oefent hij veel. Maar dan moet Raf een spreekbeurt houden. Kan Raf een goed idee bedenken? Vanaf ca. 8 jaar.

Fictie, Kinderboek, Schoolverhaal

Nederlands, 71 pagina's, Zwijsen, Tilburg, 2017

Dyslexieboek

Bekijk details van Een kroon voor een kanjer

Speciale lettertypes

Het lettertype dat gebruikt wordt in een boek, is van essentieel belang voor kinderen met dyslexie. Paul van der Laan is typografie designer en vertelt dat het niet alleen om de lettervormen zelf gaat die de tekst leesbaarder maken. “Maar bijvoorbeeld ook de lettergrootte in verhouding tot de regelafstand, de voorgrond versus de achtergrondkleur en het aantal tekens op een regel. Met al deze factoren kun je een tekst makkelijker leesbaar maken.”

“Het probleem is volgens mij”, stelt Paul, “dat we in het dagelijkse leven gewoon heel veel slecht leesbare tekst zien. De meeste van ons kunnen daar wel mee omgaan. Voor de mensen die er niet mee kunnen omgaan, kan beter leesbare tekst een goed hulpmiddel zijn. Net als dit kan helpen voor andere mensen met een leesbeperking, bijvoorbeeld bij ouderen.”

Handige tips om lezen makkelijker te maken

• Lees samen. Lees bijvoorbeeld om en om een bladzijde, of als ouder het grootste deel van een pagina en je kind het laatste stukje.

• Leesplezier valt of staat met een leuk boek en dat heb je niet altijd in één keer gevonden. Houd moed als je niet gelijk het juiste boek kunt vinden. Maak een voorselectie van vijf boeken en laat je kind er eentje kiezen. Waren ze alle vijf niks? Zoek dan gewoon vijf nieuwe, met heel andere onderwerpen.

• Vindt je kind lezen niet leuk, maar wil je hem of haar toch graag laten lezen? Stel er dan iets tegenover. Maak bijvoorbeeld een kaart en zet een kruisje per 10 gelezen minuten. Bij tien kruisjes mag hij of zij bijvoorbeeld het avondeten bepalen.