Write for Rights Haarlem Centrum

10 december 2022, van 12:30 tot 14:30 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: Gratis

Write for Rights Haarlem Centrum

Tijdens de jaarlijkse schrijfactie van Amnesty sturen mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht. Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet of bedreigd. Elk jaar kiest Amnesty tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Ook jij kan meehelpen met schrijven.

Write for Richts logo

Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld miljoenen brieven voor tien personen die onze hulp nodig hebben. Brieven aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet én kaarten aan de tien personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken.

Help mee!

Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering voor deze mensen. Tijdens Write for Rights kiest Amnesty tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Wil jij ook meehelpen? Dat kan! Schrijf mee in de vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Zo zet jij de autoriteiten aan tot verandering en geef je de mensen voor wie we actievoeren moed.

Benieuwd voor wie we dit jaar schrijven? Je leest het hier!

Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh uitte op Facebook zijn bezorgdheid over de schade aan dorpen en het milieu door grote projecten als energiecentrales en dreigt hiervoor jaren in de gevangenis te belanden. We vragen om intrekking van de aanklachten.

Dorgelesse Nguessan maakte vreedzaam gebruik van haar recht om te demonstreren vanwege de slecht economische situatie in Kameroen. Toch werd zij tot vijf jaar gevangenis veroordeeld en daarom schrijven wij voor haar vrijlating.

De kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara, die in zijn werken kritiek uit op de Cubaanse regering, is tot vijf jaar gevangenis veroordeeld voor het online plaatsen van een filmpje waarin hij aangaf te gaan demonstreren. We schrijven voor zijn vrijlating.

Zineb Redouane uit Frankrijk was in haar huis in Marseille toen tijdens een demonstratie een politieagent een traangasgranaat in haar gezicht schoot, waaraan zij overleed. Bijna 4 jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor deze aanval. We vragen om gerechtigheid voor Zineb.

Chow Hang-tung uit Hongkong nam deel aan een vreedzame bijeenkomst om de slachtoffers van het Tiananmenplein (in 1989) te gedenken. Zij zit hiervoor een gevangenisstraf van 22 maanden uit en deze kan nog verlengd worden. We schrijven voor haar vrijlating.

Vahid Afkari uit Iran is veroordeeld tot 33 jaar cel en 74 zweepslagen. Hij zit bovendien in eenzame opsluiting, terwijl hij alleen vreedzaam heeft gedemonstreerd. We vragen om zijn vrijlating.

Nasser Zefzafi was een van de leiders van de Hirak El Rif beweging, die demonstreert tegen de achterstelling van dit gebied door de Marokkaanse regering. Na het onderbreken van een preek in een moskee kreeg hij 20 jaar gevangenisstraf, onder verschrikkelijke omstandigheden. We schrijven voor zijn vrijlating.

Transgenders krijgen in Paraquay vaak te maken met intimidatie, geweld en discriminatie. Daarnaast staat het land geen naamsverandering toe op ID bewijzen en diploma’s, wat het erg moeilijk maakt om een baan te vinden. Yren Rotela en Mariana Sepúlveda, beiden transvrouwen, strijden voor verandering in de wetgeving. We vragen Paraguay om de wet aan te passen.

De Russische Aleksandra Skochilenko verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten met informatie over de oorlog in Oekraïne en is daarvoor vastgezet onder verschrikkelijke omstandigheden. Zij kan tien jaar celstraf krijgen. We vragen om haar vrijlating.

In 2020 namen Cecillia, Joanah en Netsai deel aan een demonstratie tegen de regering van Zimbabwe. Ze werden daarop ontvoerd, mishandeld en seksueel misbruikt. In het ziekenhuis identificeerden ze enkele daders. Zij worden aangeklaagd, omdat ze hun beschuldigingen zouden hebben verzonnen en kunnen daarvoor een lange gevangenisstraf krijgen. We vragen om intrekking van de aanklachten tegen Cecillia, Joanah en Netsai.

Kom op 10 december naar de Bibliotheek Haarlem Centrum en schrijf mee!

Zaterdag 10 december | 12:30 – 14:30 | Gratis
de Bibliotheek Haarlem Centrum