Vera de Backker vertelt

Vera de Backker

Vera de Backker is illustrator (dat is een mooi woord voor tekenaar) en heeft al héél veel kinderboeken gemaakt. Wij zijn erg benieuwd hoe zo’n kinderboek nou eigenlijk ontstaat. Is er eerst een verhaal en maakt ze daarna haar tekeningen? En hoe werkt dat dan? We vragen het aan Vera…

Hoe ben jij kinderboekenillustrator geworden?

Ik wilde altijd al illustrator worden, maar wist nooit goed hoe. Ik heb toen eerst de opleiding tekendocent gedaan en was daarna eerst tekendocent op de middelbare school. Vrij snel daarna ben ik begonnen met mijn droom: illustrator worden. Ik ging langs bij uitgevers waar ik mijn werk liet zien. Na zo’n tien uitgevers was het raak: uitgeverij Zwijsen was enthousiast! Voor Zwijsen maakte ik dan ook mijn allereerste boekje, dat was voor het onderwijs. Toen ging het balletje snel rollen en nu maak ik kinderboeken!

Zo’n kinderboek is er niet zomaar, hoe ontstaat een boek eigenlijk?

Eigenlijk help ik altijd mee met bepalen hoe het verhaal loopt, dus ik maak niet alleen de tekeningen. Dat is lang niet bij elke illustrator het geval. Bij mijn allereerste boekje bestond de tekst al en hoefde ik alleen de tekeningen erbij te maken. Nu help ik altijd wel een beetje bij het verzinnen van de tekst, en soms schrijf ik deze helemaal zelf. Als ik zelf een kinderboek maak, dan maak ik eerst de schetsen en daarna pas de tekst. Als ik het boek met iemand samen maak, is het meestal andersom.

Als kind keek ik alleen maar naar de illustraties in een boek

Hoe begin je dan met zo’n tekening?

Ik begin altijd eerst met schetsen. Het verhaal is altijd in stapjes opgedeeld, zodat ik precies weet wat voor tekening ik bij welk stukje tekst moet maken. De schetsen maak ik altijd op een klein formaat, omdat ik dit fijner vind werken. Als de schets af is, kopieer ik het naar het formaat hoe het er in het boek uit moet komen te zien. Deze gekopieerde schets leg ik dan op mijn lichtbak en die trek ik dan over op het juiste papier. Als dit allemaal klaar is ga ik er overheen schilderen. Daarna wordt de tekening ingescand, de tekst erbij geplaatst en is het boek klaar voor de drukker!

Hoe lang ben je hier ongeveer mee bezig?

Als het verhaal er al ligt, doe ik een paar weken over het schetsen. Ik ben ongeveer twee dagen bezig met één plaat (dat zijn twee bladzijdes naast elkaar). Verder ligt het er altijd aan hoeveel er op één plaat moet komen te staan. Als er veel op moet komen te staan, ben ik weer langer bezig. In totaal komt dat ongeveer neer op zo’n drie maanden voor één boek.

Waarom vind je illustraties zo belangrijk in boeken?

Als kind keek ik alleen maar naar de illustraties in een boek. Een beeld zegt meer dan duizend woorden! Natuurlijk maakt het uit wat voor een illustraties het zijn. Wat het ene kind prachtig vindt, vindt het andere kind juist minder mooi. Smaken verschillen nou eenmaal. Daarom is het ook zo leuk dat er zoveel verschillende soorten boeken zijn. Plaatjes in kinderboeken zijn heel belangrijk, omdat je zo lekker door kunnen fantaseren. Ook kun je de afbeeldingen goed gebruiken bij het voorlezen bijvoorbeeld om dingen aan te wijzen. En boeken met tekeningen zijn toch ook veel leuker dan alleen maar tekst!

Fotograaf: Chris van Houts

De boeken van Vera de Backker