Nederland Leest 2020

Nederland Leest

De hele maand november staat de Bibliotheek in het teken van Nederland Leest. In heel Nederland lezen we dan hetzelfde boek dat wij cadeau geven aan al onze leden en trouwe bezoekers. Kom je ook in november langs?

Boekentips over de natuur

Jan Wolkers: kunstenaar én natuurliefhebber

Eigenlijk had Jan Wolkers bioloog willen worden. Zo vertelt Onno Blom in de inleiding van Winterbloei. Als kind trok hij er regelmatig op uit in de natuur en ontleedde allerlei plantjes. Maar de hoofdonderwijzer van de Leidsche Houtschool gooide roet in het eten. Jan mocht niet naar de HBS maar moest naar de Mulo. Daarmee viel zijn droom om biologie te gaan studeren in duigen. Hij besloot kunstenaar te worden.

Toch bleef de natuur zijn hele leven een bron van inspiratie. Die intense liefde zie je terug in zijn boeken, gedichten, verhalen en schilderijen. Zijn verwondering over de natuur en het enthousiasme over alles wat leeft en groeit werken aanstekelijk. Tot aan zijn dood in 2007 genoot hij volop van de natuur op Texel waar hij woonde.

Jan Wolkers: kunstenaar én natuurliefhebber

De achtertuin van Jan Wolkers

De achtertuin van Jan Wolkers

De VPRO maakte in 2002 en 2003 de serie ‘De achtertuin van Jan Wolkers’.
Hierin gaat hij op ontdekkingstocht in zijn eigen tuin.
 

Meer lezen van en over Jan Wolkers

Zo slim als de natuur

Jurriaan Kamp, Gunter Pauli

Via een andere blik op ecosystemen en de cycli in de natuur komt de auteur tot twaalf trends die zouden kunnen leiden tot een duurzamere bedrijfsvoering in een samenleving met genoeg voedsel en energie voor iedereen.

Bekijk dit boek

Meer weten over duurzaamheid